sastanak

FIPA i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH zajedno u privlačenje investitora

asd
18.01.2017.
u 16:00

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić i ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo razgovarali su o zajedničkom radu na privlačenju stranih investitora u projekte iz turizma i zaštite okoliša, te organiziranju zajedničke promocije trenutno raspoloživih projekata iz tih oblasti.

Milinić je istakao da su političke turbulencije u drugom i trećem kvartalu  2016. direktno vezane za pad priliva stranih ulaganja, jer su u tom razdoblju potencijalni investitori na početku sastanaka obavezno prvo postavljali pitanja o političkoj situaciji i izražavali brigu za kapital koji bi eventualno investirali.

Govoreći o aktivnostima FIPA-e na promociji BiH kao investicione lokacije, Milinić je istakao između ostalog da sama promocija ne može nadoknaditi nedostatke sistema, te da se sve nadležne institucije trebaju angažirati na uklanjanju prepreka za lakše poslovanje u zemlji.

FIPA u svojoj bazi kontakata posjeduje 6.700 potencijalnih investitora s kojima razgovara kroz različite komunikacijske kanale o mogućnostima ulaganja i koje FIPA želi animirati da pokažu veći interes za bh. projekte.

Među više od 500 investicijskih projekata i lokacija koje FIPA nudi stranim investitorima je i veći broj projekata iz oblasti turizma, za koje postoji veliki interes stranih investitora.

Đapo je predstavila informaciju o 100 investicionih projekata Vlade FBiH među kojima se nalaze projekti iz oblasti turizma i okoliša, te da Ministarstvo, koje predvodi, trenutno radi studiju o kreiranju reciklažnih dvorišta u FBiH.

Konstatirano je da u nizu investicionih projekata, problemi ekološke prirode koče brži ulazak stranih investitora, među kojima su i neki energetski projekti vrijedni više milijardi KM.

Dogovoreno je da FIPA i Ministarstvo zajednički sudjeluju na konferencijama gdje se promoviraju projekti iz oblasti turizma i okoliša i nastoje privući što veći broj stranih investitora, te da se u ovoj godini bude organizirana i Investiciona konferencija o ulaganjima u turizam u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz FIPA-e.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije