FOTO: Grude u božićnom ruhu! Fra Stanko: Život nije smetlište! Život je svetište ali ondje gdje je Bog

25.12.2023.
u 16:12

U Grudama vlada pravo blagdansko ozračje. Više tisuća vjernika nazočilo je misi ponoćki, zatim i božićnoj svetoj misi.

Vrijeme je bilo toplo pa je plato jedne od najljepših crkvi bio ispunjen vjernicima.

Fra Stanko Pavlović je na božićnoj svetoj misi poručio da je Božić najveći Božji dar i događaj namijenjen nama, a Bog ga je najavljivao i obećavao po prorocima. - Znali su za to svi Betlehemci i Jeruzalemci, ali u prazno. Zato i nisu primili svetu obitelj da se sklone, nego su bili primorani skloniti se u štalu. Gdje li je čovjek, gdje su ljudi, gdje je mudrost ovog svijeta - nema ih. Pristupiše anđeli, a onda tko ti drži do nadničara. I anđeli otiđoše po pastire, i jednostavni mali ljudi bijahu prvi klanjatelji novorođenog Isusa - istaknuo je fra Stanko.

Zatim je nastavio nadahnuto govoreći. - Mi nismo oni Betlehemci ni Jeruzalemci, ali jesmo Njegov ljubljeni narod i djeca. Zato nismo ostali u komotnosti svojih kuća nego smo i danas ovdje uz oltar, uz Novorođenog. Neka je hvala i slava Svemogućem koji vam je darovao milost vjere. Nema načina ovog i onog svijeta nego na Gospodinov način gorjeti s Njim i za Njega u ovom vremenu. Gospodin nas duži da ne budemo dio mraka ovog današnjeg svijeta nego da smo Njegovo svjetlo, ali najprije da Njegovo svjetlo žari u našim bićima, a onda da bismo bili dosljedniji da stojimo uspravno s Gospodinom i za Gospodina. Što nam hoće reći ovaj dan? Nemojmo slušati ovaj svijet. Život nije smetlište, život je svetište ali ondje gdje je Bog. Zato i slijedimo Božji put i Božju ruku - poručio je grudski župnik.

Nakon svete mise svaki zaseok Gruda, svako prezime otišlo je na svoju lokaciju, takozvane sofre, što je običaj koji traje više od stotinu godina. U razgovoru, uz mezu, kolače, rakije raznih vrsta ostalo se do podneva, nakon čega se krenulo na ručak.

Fra Stanko Pavlović obišao je sve svoje župljane, zadržao se u kratkom druženju i čestitanju, a nakon toga na novu misu u crkvu svetog Marka u Borajni. Prije grudske božićne mise, održao je božićnu svetu misu u crkvi svetog Jure u Dragićini, javlja Grude.com.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije