brigadni general

General Romano: Zapadni Balkan je od strateškog značaja za NATO

NATO
03.01.2024.
u 20:15

Brigadni general Giampiero Romano naglasio kako će NATO nastaviti dalje razvijati suradnju sa svojim partnerima u regiji

Zapadni Balkan je regija od strateškog značaja za NATO, što su lideri NATO-a jasno i glasno potvrdili na summitu u Vilniusu. - Posvećeni smo miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu - izjavio je u intervjuu za Demostat brigadni general Giampiero Romano, šef Ureda NATO-a u Beogradu. Ocjenjujući sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima, izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, general Romano istaknuo je kako je to "ozbiljna stvar".

- Kad pričamo o ratu, uvijek imamo na umu da je sastavljen od više etapa. I, nažalost, u ratu se bore ljudi. Ja sam vojnik. Mislim da mi kao vojnici najviše podržavamo mir. Jer, ako dođe do rata, mi smo prvi koji idu tamo. To nije ugodno, ne samo zato što sudjelujete u nekom sukobu već i zbog toga što su umiješani ljudi i infrastruktura i to su tužne stvari - kaže general Romano.

- Brige oko utjecaja Rusije na zapadnom Balkanu postale su intenzivnije otkako je počela opća invazija Rusije na Ukrajinu. U tom smislu, posljednjih mjeseci vidjeli smo cyber-napade, dezinformacije, ekonomski pritisak i političku prinudu - kazao je brigadni general Giampiero Romano. Zbog toga, poručuje Romano, NATO će nastaviti dalje razvijati suradnju sa svojim partnerima u regiji kako bi pružao podršku reformama, regionalnom miru i sigurnosti, kao i kako bi se borio protiv štetnog utjecaja koji proizlazi iz dezinformacija, hibridnih i cyber-prijetnji koje potječu od državnih i nedržavnih aktera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije