Mostar: Konferencija o budućnosti tržišta el. energije

Gilja: Tržišno konkurentna nacionalna, europska i regionalna elektroprivreda

09.06.2016.
u 07:00

Regionalna energetska konferencija pod nazivom “Budućnost tržišta električne energije u BiH”, u organizaciji JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, te uz potporu partnera Hrvatske burze električne energije d.o.o. (CROPEX) Zagreb i Neovisnoga operatora sustava u Bosni i Hercegovini (NOS BiH) Sarajevo, održana je jučer u Mostaru. Cilj konferencije je, po riječima Ervina Leke, rukovoditelja Sektora za tržište u Elektroprivredi HZ HB, realno prikazati trenutačno stanje te što potrošače, odnosno kupce, očekuje u budućnosti, piše Večernji list BiH.

Obnovljivi izvori

Govoreći o mogućnostima tog poduzeća na otvorenom tržištu električne energije, Leko je u izjavi za novinare kazao kako Elektroprivreda HZ HB sto posto u svom proizvodnom portfelju ima obnovljive izvore te da ima 16 generatora, dodavši kako je u fazi izgradnja vjetroelektrane Mesihovina, kao i da je u planu izgradnja još hidroelektrana, što u konačnici na tržištima daje prednost u odnosu na druge. Direktor CROPEX-a Silvio Brkić naglasio je kako je liberalizacija neminovnost na europskoj razini te da je zamišljena da donosi prednosti za krajnje kupce električne energije. - U realnosti to nije uvijek idealno, međutim, to je proces koji treba nastaviti i koji čeka BiH, kazao je Brkić te dodao kako pozdravlja svaki iskorak BiH prema većem stupnju liberalizacije tržišta električne energije. Na uvodnom obraćanju uime organizatora konferencije generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar mr. sc. Marinko Gilja istaknuo je kako smo prvi puta svjedoci povijesne energetske konferencije najviše razine u Mostaru, koja je okupila najviše predstavnike iz političkog, znanstvenog, institucionalnog i stručnog života BiH, RH i ostalih europskih zemalja, kao i zemalja jugoistočne Europe. - Drago nam je što je EP HZ HB, kao glavni organizator i poticatelj konferencije, naišao na potporu Neovisnog operatora sustava BiH i CROPEX-a. Glavni motiv organizacije ove konferencije odraz je želje Elektroprivrede HZ HB da ide ambiciozno ukorak s vremenom, s europskim i regionalnim energetskim integracijskim i poslovno-tržišnim izazovima. Cilj nam je unaprijediti i osuvremeniti poslovanje EP HZ HB jer želimo postati organizacijski moderna i poslovno profitabilna, tržišno konkurentna nacionalna, europska i regionalna elektroprivreda, kazao je, među ostalim, Gilja.

Zajedničko razmišljanje

Konferenciju je otvorio član Predsjedništva BiH Dragan Čović te istaknuo: - Veseli me što smo danas, iako smo mali na ovom tržištu, spremni usmjeravati zajedničko razmišljanje, zajedničke strategije u BiH. Tri javna poduzeća moraju uskladiti ono što dobivamo iz prirode i napraviti jednu savršenu ravnotežu, ali jednako tako, nije to samo proizvodnja, moramo zakonima riješiti, ili preuzeti zakone iz EU, kad je u pitanju potrošnja, učinkovitost, racionalnost u potrošnji itd., istaknuo je Čović otvarajući konferenciju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije