Zasjedala Skupština Posavske županije

Gospodarstvo prioritet, a bolnica strateški interes

storyeditor/2024-04-25/skupstina01_nak_bih_250424.jpg
26.04.2024.
u 16:10

Vlada Posavske županije u prošloj je godini dobro obavila svoj posao radeći, prije svega, u interesu svojih stanovnika. U svim područjima rada zamjetno je podizanje na višu razinu rada kako bi se podigla i razina standarda življenja na području Posavske županije, piše Večernji list BiH. Naravno da uvijek može više i bolje, ali zastupnici su se složili da je Vlada u prošloj godini položila ispit kada je u pitanju rad Vlade. Proračun za prošlu godinu dobro je planiran i realiziran, nije bilo prekoračenja proračunskih stavki i svi korisnici su dobili prednosti iz tog proračuna, naglasio je u izjavi za medije predsjednik Skupštine Posavske županije Blaž Župarić nakon redovitog XIII. zasjedanja najvišeg zakonodavnog tijela Skupštine Posavske županije.

Dva milijuna

Usvojeno izvješće o izvršenju proračuna Posavske županije za 2023. godinu i izvješće o utrošku tekućih pričuva proračuna Posavske županije za 2023. godinu na skupštinskom je zasjedanju dodatno objasnio predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić i naglasio:

- Financijski je 2023. godina bila stabilna proračunska godina (prihodi 63,669.000 KM) s povećanjem poreznih prihoda za 9 posto. Raduje nas što smo uspjeli realizirati gotovo dva milijuna maraka malom i srednjem poduzetništvu na području Posavske županije, što znači da su 192 poduzeća ostvarila potporu sukladno uvjetima iz javnog poziva koji je provelo Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja. To je više od zakonom predviđenog iznosa i najviše u Federaciji izdvajanja u odnosu na proračun - kazao je Topić.

Predsjednik županijske Vlade također je naglasio kako je jedinicama lokalne samouprave doznačeno 400.000 KM za razvoj poduzetničke infrastrukture u poslovnim zonama.

- Reaktivirali smo rad Turističke zajednice s početnim sredstvima od 50.000 KM, u sektoru poljoprivrede realizirali smo gotovo dva milijuna maraka izravnih potpora temeljem 1665 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, sufinancirali mjere zdravstvene zaštite, a trend rasta imala je i mjera kapitalne potpore u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje smo usmjerili 280.000 KM radi unaprjeđenja konkurentnosti i produktivnosti naših poljoprivrednika. Niz je mjera kojima smo poboljšali cestovnu infrastrukturu, uveli nove mjere u školstvu, kao što su topli obroci od prvog do petog razreda za oko 750 djece, povećali dječje doplatke i stipendije, socijalne naknade te, uz ostalo, sufinancirali Dom zdravlja Orašje i gradnju dizala u Domu zdravlju Odžak - naglasio je predsjednik Vlade Topić.

Jačanje kadrova

Zastupnici Skupštine razmatrali su i usvojili izvješće o radu Županijskog pravobraniteljstva te financijske i programske dokumente zdravstvenih ustanova, Županijske bolnice, Zavoda zdravstvenog osiguranja PŽ-a, kao i Zavoda za javno zdravstvo. Osobito je pohvaljena za daljnji rad Županijska bolnica Orašje u svojim programskim aktivnostima. Izražena je potpora ravnatelju te ustanove prim. dr. med. Perici Jelečeviću u jačanju kadrova u zdravstvu, prije svega, liječnika specijalista, kao i obnavljanje opreme. Županijska bolnica ustanova je od strateškog interesa za razvoj Posavske županije, a sekundarna zdravstvena zaštita na zavidnoj je razini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije