Kordić ugostio muftiju Dedovića

Gotovo je s prosvjedima zbog gradnje kazališta u Mostaru

07.07.2023.
u 07:07

"Zajedno s predsjednikom Vijeća iskazali smo jasan stav kako svaki zahtjev s bilo koje strane došao radilo se o izgradnji objekata ili drugih potreba prema gradu, a koji ima zakonsko uporište treba biti i realiziran'', rekao je Kordić.

''Iskazali smo dobru volju svih sudionika da sva otvorena pitanja rješavamo dijalogom, te kako nema potreba za bilo kakvim prosvjedima. Interes svih nas je mir i stabilnost, kao i vladavina prava, a nikako destabilizacija izgrađenih odnosa i suživota'', poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić nakon sastanka sa muftijom mostarskim mr. Salemom ef. Dedovićem. Kordić je naveo da je sastanak održan kako bi razgovarali o svim otvorenim temama i suradnji, prenosi Bljesak.info

Sastanku je nazočio i predsjednik Gradskoga Vijeća Salem Marić. 

''Osobno sam istaknuo da kao gradonačelnik Mostara gledam sve naše žitelje, kao i religijske zajednice na jednak način. Zajedno s predsjednikom Vijeća iskazali smo jasan stav kako svaki zahtjev s bilo koje strane došao radilo se o izgradnji objekata ili drugih potreba prema gradu, a koji ima zakonsko uporište treba biti i realiziran. Raduje me da je gospodin muftija razumio sve procese kroz koje prolazimo'', dodao je Kordić. 

Podsjetimo, 23. lipnja održan je posljednji prosvjed protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar u središnjoj gradskoj zoni, a organizator prosvjeda bio je Medžlis Islamske zajednice Mostar. 
Muftija mostarski Salem ef. Dedović u svom govoru na prosvjedu tada zahvalio je prosvjednicima što su "prepoznali značaj demokratskog i građanskog neslaganja s nezakonitošću, nepravilnošću i nepravednošću".

''Ovdje se različitim oblicima neciviliziranog postupanja kojima krše vjerska i ljudska prava te opća humanistička načela demokratskog svijeta. Ovo je treći put da smo izašli, izaći ćemo i 33. i 133. put, to je naše demokratsko pravo iskazivanja neslaganja s ovime. Mi smo za civilizirani, napredni, sređeni Mostar u kojem je komotno svima'', rekao je tada Dedović. Naglasio je tada i kako prosvjednici nisu protiv Hrvatskog narodnog kazališta kao takvog niti protiv hrvatske kulture niti protiv hrvatskih obilježja u ovom gradu. "Mi smo za to da se i nas uvažava. Ovaj objekt se gradi nelegalno, mimo propisa i mimo dozvola. Kako mogu jedni, a ne mogu drugi? Ako je ovo gradsko i građevinsko zemljište, pod kojim uvjetima je jednima dozvoljena gradnja, a drugima ne? Moguće je samo zato što su mutnim radnjama i nelegalnim aktivnostima kroz sustav grada omogućene nevažeće dozvole. Imamo pravo ukazati na to. I ovaj put pozivamo sve nadležne organe da urade svoj dio posla i da se ovo dovede na čistac", izjavio je muftija mostarski tom prilikom. 

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovoga pitanje nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?