ZDRAVSTVO

Građani BiH na listi za transplantaciju u Hrvatskoj

'duplerica....zagreb....08.05.2002 transplantacija jetre u kbc rebro snimio robert anic'
Foto: ''
08.01.2014.
u 10:41

Krajem prošle godine s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske potpisan protokol o pribavljanju i presađivanju organa u svrhu liječenja

- U situaciji izrazito ograničenih financijskih sredstava zadržali smo stabilnost zdravstvenog sustava, nismo smanjivali ni obujam usluga, ni obujam prava pacijenata. Štoviše, ona su u pojedinim segmentima i proširena, ocijenio je za agenciju Fena proteklu godinu federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović, naglašavajući kako je protekle godine ponovno proširena federalna esencijalna lista lijekova i podignuta njena kvaliteta, a u isto vrijeme smanjene su cijene lijekova na listi i time ostvarene uštede.

Razmjena organa

Ministar, također, podsjeća da je krajem prošle godine s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske potpisan protokol o pribavljanju i presađivanju organa u svrhu liječenja, čime su nam, kako kaže, otvorena vrata Eurotransplanta.

-Protokol predviđa i razmjenu organa na načelima solidarnosti i reciprociteta, odnosno mogućnost da se prioritetni kandidati iz Federacije BiH za transplantaciju srca i jetre uvrste na hrvatsku listu čekanja za presađivanje i zapravo budu na listi Eurotransplanta. U isto vrijeme nastavili smo s provedbom zacrtanih reformi. U cilju zakonskog uređenja i stvaranja pretpostavki za unapređenje zdravstvenog sustava u 2013. usvojili smo četiri zakona i 26 pravilnika. U protekle tri godine ukupno smo pripremili 14 zakona i 71 pravilnik iz oblasti zdravstva. Više nego ukupno u prethodnih 16 godina, istaknuo je ministar.

Decentraliziran sustav

- U zdravstvu nam svakako ne pomaže postojeća decentralizacija sustava i široka, da je tako nazovem, autonomija županija. To je i razlog zašto neke reforme u pojedinim županijama idu brže ili sporije. Ali ne treba u tome tražiti opravdanja, nego trebamo vidjeti kako takav nametnuti decentralizirani sustav iskoristiti, preokrenuti u korist unapređenja, navodi on.

Upitan da prokomentira činjenicu da se, i pored toga što je proširena esencijalna lista i snižene cijene lijekova, u javnosti ipak i dalje govori da plaćamo najskuplje lijekove u regiji, ministar Mesihović shvaća da se u javnosti često govori dosta proizvoljno, špekulira o cijenama lijekova, često o tome govore neupućeni ili zlonamjerni i instruirani samoprozvani stručnjaci.

- Mi iz Federalnog ministarstva zdravstva možemo govoriti o cijenama na listi, s obzirom na to da u skladu sa zakonom te cijene utvrđuje isključivo ovo ministarstvo. Federalnu A esencijalnu listu, koja je obvezujuća za sve županije, krajem 2011. godine smo proširili sa 127 na 140 lijekova, a postigli smo takve cijene da je ušteda na godišnjoj razini iznosila oko 20 milijuna KM. Znači, dobili smo širu i kvalitetniju listu koja košta manje, tvrdi ministar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije