Što donose zakonske izmjene u energetskom sektoru

Građani Federacije BiH moći će se udruživati radi proizvodnje i prodaje struje

25.02.2024.
u 12:50

Ključne odredbe novoga Zakona sadržane su u značajnoj liberalizaciji tržišta i uvođenjem novih kategorija i mogućnosti koje će doći do izražaja uslijed rasta cijena električne energije, ali i nižih troškova novih tehnologija

Zakonske izmjene u energetskom sektoru u skorijoj će budućnosti omogućiti da žitelji Federacije BiH dobiju priliku od klasičnih potrošača postati proizvođači električne energije koji, uz značajno pojednostavljene procedure, mogu dobiti mogućnost osigurati dio svojih potreba za strujom koristeći vlastite izvore, objavio je Večernji list BiH.

Za vlastite potrebe

Ključne odredbe novoga Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije FBiH sadržane su upravo u značajnoj liberalizaciji tržišta, ali i uvođenjem nekih novih kategorija i mogućnosti koje će doći do izražaja uslijed rasta cijena električne energije, ali i nižih troškova novih tehnologija. Kako su nedavno objasnili iz Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, zakonom se uvodi novi sustav za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora kroz transparentniju dodjelu poticaja temeljenu na tržišnim načelima (aukcijama). Također, uvodi se mogućnost da građani koji su do sada tradicionalno bili samo potrošači postanu i proizvođači električne energije (tzv. prosumeri), kao i da se udružuju u "zajednice obnovljive energije" i tako nastupaju zajednički na tržištu.

Pritom ističu kako i uslijed rasta cijena električne energije te sve nižih troškova novih tehnologija proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije postaje sve privlačnija potrošačima električne energije.

U konačnici, novo zakonsko rješenje donijet će mogućnost da potrošači sami proizvedu dio električne energije za vlastite potrebe izgradnjom solarnih elektrana i vjetroelektrana, a takav pristup omogućava, ističu, potrošačima ne samo da doprinose smanjenju emisija ugljičnog dioksida i očuvanju okoliša već i da aktivno sudjeluju u procesu tranzicije prema obnovljivim izvorima energije. - Time ne samo da doprinose globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena već mogu i značajno smanjiti vlastite račune za električnu energiju, postajući manje ovisni o tradicionalnim izvorima energije i fluktuacijama tržišta - tvrde iz resornog ministarstva. U kontekstu "prosumera", koji su velika novina u zakonu, novo rješenje pritom definira ubrzanje svih potrebnih aktivnosti te precizira sheme opskrbe za "prosumere" u obliku neto mjerenja i neto obračuna, proceduru za dobivanja statusa "prosumera" te obvezu harmonizacije propisa jedinicama lokalne samouprave i županijske uprave u kontekstu pojednostavljenja procedura za ishodovanje dozvola "prosumera". Zakon je precizirao i kako će se mjeriti i dostavljati podaci, kao i utvrđivati osnova za zajedničko djelovanje "prosumera" te sufinanciranje izgradnje postrojenja "prosumera". S obzorom na to da se zakonom stimulira i udruživanje žitelja, podržavat će se lokalne inicijative za razvoj zajednice obnovljive energije. Ove će zajednice, shodno zakonu, imati prava, poput mogućnosti proizvodnje, potrošnje, skladištenja, razmjene i prodaje električne energije iz obnovljivih izvora, mogućnost otkupa po zajamčenoj otkupnoj cijeni za mala postrojenja te obvezu određivanja tehnoloških kvota za mala postrojenja, objavio je Večernji list BiH.

Sustav poticaja

Uz kategoriju "prosumera", novo zakonsko rješenje uvodi i novi sustav poticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, i to kroz postupak aukcije za mala postrojenja (FIT aukcija) i aukcije za velika postrojenja (FIP aukcija). Uputili su pritom i na to kako oba navedena postupka povećavaju troškovnu učinkovitost, udovoljavaju i načelima transparentnosti i demokratičnosti te osiguravaju pravičnu i racionalnu raspodjelu javnih sredstava koja se prikupljaju od krajnjih kupaca električne energije.

Kada je pak riječ o značaju novoga zakona u pogledu harmonizacije s propisima Europske unije, on, kako su naglasili, slijedi najbolje međunarodne prakse i relevantne pravne akte EU-a, poštujući međunarodno preuzete obveze BiH i odluke donesene u okviru ugovora o uspostavi Energetske zajednice.

Osim toga, prilikom pisanja zakona u obzir su uzeti i drugi zakoni u BiH te je sama transpozicija smjera prilagođena tako da ne dolazi do pravne nesigurnosti i kolizije različitih zakona. Usvajanjem zakona, poručuju, osiguran je visok stupanje harmonizacije s pravnim okvirom Europske unije, a istodobno su zadržana rješenja iz prethodne legislative koja su se pokazala učinkovitima u praksi i koja nisu u suprotnosti s pravnom stečevinom EU-a, objavio je Večernji list BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije