ISTRAŽIVANJE

Građani Njemačke sve nesigurniji, velike razlike između istoka i zapada zemlje

31.01.2024.
u 11:33

Stanovnici Njemačke osjećaju se sve nesigurnije pri čemu su primjetne velike razlike u percepciji ugroze između građana istočnog i zapadnog dijela zemlje, proizlazi iz ispitivanja objavljenog u utorak.

"Prema aktualnom ispitivanju 61 posto ispitanih građana Njemačke se osjeća sigurno, što je pad u usporedbi s posljednjim ispitivanjem prije dvije godine", rekla je Renate Koecher, direktorica Demoskopskog instituta Allensbach koji je proveo ispitivanje pod nazivom "Izvješće o sigurnosti 2024.".

Pritom je, kako se navodi u izvješću, primjetna razlika u intenzitetu i percepciji ugroze između stanovnike zapadnog i istočnog dijela Njemačke, dakle područja koji je nekad pripadao Istočnoj Njemačkoj.

Neizvjesnost oko toga što donosi sutra prisutna je kod 68 posto ispitanih na istoku zemlje te kod njih 46 posto na zapadu. Na istoku zemlje manje stanovnika doživljava Rusiju kao opasnost nego na zapadu, ali istodobno postoji povećani strah od toga da bi Njemačka mogla biti uvučena u ratni sukob.

Za žitelje istočnog dijela zemlje najveću opasnost predstavljaju izbjeglice i rastuće cijene energenata, iako su strahovi od osiromašenja slabije izraženi nego prije dvije godine i na istoku kao i na zapadu zemlje.

"Zapad i istok zemlje trenutno se pojačano razilaze i to je problem kojem se pridaje premalo pozornosti", zaključila je Koecher.

Nezadovoljstvo građana istočnog dijela zemlje vidljivo je i u ispitivanjima javnog mnijenja po kojima je populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) u tom području trenutno najpopularnija politička snaga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?