Istraživanje:

Građanima BiH najvažnija cijena hrane, tek onda sigurnost i okus

hrana
10.01.2024.
u 10:00

Posljednje istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane prošireno je na svih sedam zemalja u procesu pristupanja Europskoj uniji, a prvi su put u ovom istraživanju sudjelovali građani BiH, objavio je portal akta.ba. - Iznimno smo zadovoljni što smo prvi put uključili svih sedam pretpristupnih zemalja u istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane. Naša suradnja u oblasti komunikacije s partnerima u zemljama Europske unije i pretpristupnim zemljama ostvaruje korist od generiranja uvida kroz društvena istraživanja, kao što je Eurobarometar.

Zabrinutost i potrebe

Možemo bolje razumjeti zabrinutost i potrebe građana te učiniti našu komunikaciju učinkovitijom. Ova suradnja već donosi plodove kroz kampanje koje zajedno provodimo te služi kao input za naše nacionalne partnere pri izravnoj komunikaciji s njihovim građanima - izjavila je Barbara Gallani, šefica Odjela za komunikacije i partnerstvo u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA). Istraživanje Barometra provedeno je između 31. svibnja i 25. lipnja protekle godine, a obuhvatilo je više od 6600 ispitanika u sedam zemalja iz različitih društvenih i demografskih skupina, koji su intervjuirani licem u lice kući ili online na svom materinskom jeziku. Tako su, kako prenosi akta.ba, u BiH intervjuirali 1003 ispitanika, a rezultati istraživanja pokazuju kako je građanima BiH prilikom kupnje hrane najvažnija cijena (64 posto), a zatim njezina sigurnost (54 posto) i okus (44 posto). Cijena hrane bila je najvažnija i građanima Europske unije (54 posto), na drugom mjestu, s 51 posto odgovora, bio im je okus hrane, dok su sigurnost hrane i zemljopisno podrijetlo hrane dobili po 46 posto odgovora. Ispitanici su imali mogućnost izabrati najviše tri odgovora na ovo pitanje. Ukupno 69 posto ispitanika u BiH izjavilo je kako je osobno zainteresirano za temu sigurnosti hrane, a 31 posto njih dalo je negativan odgovor.

Bakterije, aditivi, otrovi...

Približan je rezultat i na razini Europske unije, gdje je 70 posto ispitanika odgovorilo kako je osobno zainteresirano za sigurnost hrane. Kada je riječ o hrani, kako prenosi akta.ba, ispitanike iz BiH najviše zabrinjavaju sljedeće teme: "Trovanje hranom ili pićem koji su kontaminirani bakterijama, virusima ili parazitima" (37 posto), "Genetički modificirani sastojci u hrani ili piću" (33 posto) i "Aditivi poput boja, konzervansa ili pojačivača okusa u hrani ili piću" (32 posto). O ovom istraživanju napravljena je i interaktivna karta u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) na kojoj se mogu vidjeti svi dobiveni podaci i pokazatelji. Istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane u sedam pretpristupnih zemalja provedeno je u suradnji s Glavnom upravom za komunikacije Europske komisije. Inače, u BiH je sigurnost hrane često tema u javnosti, osobito iz pogleda potrošača koji apeliraju na veću i bolju zaštitu i kontrole na tržištu. Nedavno je bio slučaj s mandarinama iz Hrvatske u kojima je pronađen nedopušteni pesticid, a koje su bile završile na tržištu i prodavale su se u BiH. Pojedini slučajevi se, kako tvrde potrošači, otkriju, a za neke se nikada ne sazna te je upitno kakvu hranu jedu bh. građani, ispituje li se ona, kontrolira li se..., posebice ona koja se prodaje na otvorenim mjestima ili ona bez oznaka i certifikata. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije