MOSTAR

Gradska uprava nije dala dozvolu za videonadzor

'spektar...zgb...15.01.2004. kamera za videonadzor-komercijalna banka u vukovarskoj av. snimio:boris scitar'
Foto: 'boris scitar'
30.06.2014.
u 09:38

Područje Mostara trebalo bi biti pokriveno sa 76 nadzornih kamera. Općine koje su provele projekt bilježe veliki pad stope kriminala

Otkako je u općini Čapljina uveden videonadzor, stopa kriminala je drastično pala. Slično je u Širokom Brijegu, Neumu i još nekim hercegovačkim općinama koje su provele ovaj projekt. I dio Mostara je već trebao biti pokriven videonadzorom, ali je projekt blokirala mostarska Gradska uprava. Kako doznajemo, gradske vlasti još nisu odobrile postavljanje kamera na prostoru Mostara iako projekt već duže vrijeme čeka na realizaciju. I to je jedan od razloga zašto su pljačke benzinskih crpki, kladionica..., skoro svakodnevne, a u porastu je i krađa automobila. U gradovima gdje je uveden videonadzor ove pojave su skoro iskorijenjene.

Oprema čeka

- Mi smo kroz donaciju dobili potrebni server i on je spreman za početak rada. Dobili smo i određeni broj kamera, ali ih još uvijek ne smijemo postaviti zbog birokratskih prepreka. Samo se možemo nadati kako će gradske vlasti uskoro reagirati i kako ćemo početi s realizacijom projekta videonadzora u Mostaru - rekli su nam u MUP-u HNŽ-a. Prije nekoliko mjeseci čak su i gospodarstvenici bili spremni podržati ovaj projekt, ali sve je zaustavljeno jer se ne zna kada bi kamere trebale biti postavljene. Svaka kamera košta oko 3000 maraka, a na prostoru grada je predviđeno da ih bude 76. Taj broj kamera trebao bi biti dovoljan da se pokrije veći dio Mostara, a otkrivanje počinitelja brojnih kaznenih djela bi bilo znatno lakše nego što je to sada slučaj. - Nemamo dovoljno kamera da pokrijemo svih 76 planiranih lokacija, ali možemo u prvoj fazi obuhvatiti barem područje grada. Predviđeno je da kamere budu postavljena na ulazima i izlazima iz Mostara, mogli bi pratiti kretanje osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela, policija bi imala znatno lakši posao nego što je to sada slučaj. Svi oni koji su već proveli slične projekte mogu se pohvaliti velikim padom kriminalnih djela i rastom stope otkrivanja počinitelja zlodjela. Nažalost, zbog birokracije, Mostar kasni i u ovome segmentu - zaključili su naši sugovornici.

Loši odnosi

Razlog odugovlačenja provedbe ovoga projekta može se tražiti i u lošim odnosima županijskih i gradskih vlasti. Iako su brojna pitanja između ove dvije razine vlasti otvorena, to ne bi smio biti razlog odlaganja projekta koji ima veliki utjecaj na sigurnost u gradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?