pogranični promet

Granične policije BiH i Crne Gore počele izdavati pogranične propusnice za jednokratni prelazak granice

19.09.2023.
u 20:39

- Nakon usuglašavanja termina početka provođenja tog Sporazuma s Ministarstvom sigurnosti BiH, započelo se sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice, u režimu pograničnog prometa, od 1. kolovoza - kazali su iz MUP-a Crne Gore

Granične policije Bosne i Hercegovine i Crne Gore počele su sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice u režimu pograničnog prometa, kazali su iz Ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore.

Iz MUP-a su podsjetili kako su izmjene i dopune Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični promet, potpisan 20. svibnja 2021. godine u Podgorici, a da je taj dokument stupio na snagu 11. studenoga prošle godine.

- Nakon usuglašavanja termina početka provođenja tog Sporazuma s Ministarstvom sigurnosti BiH, započelo se sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice, u režimu pograničnog prometa, od 1. kolovoza - kazali su iz MUP-a Crne Gore, piše Avaz.

Oni su pojasnili kako je pogranična propusnica isprava koja služi stanovništvu koje živi u pograničnom području obje države da omogući lakše prelaženje zajedničke državne granice, na graničnim prelazima za pogranični i međunarodni promet.

- Kao i za prelazak državne granice na prelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu - kazali su iz crnogorskog MUP-a.

Iz tog resora su objasnili kako je Sporazumom utvrđeno 18 mjesta za prelaženje državne granice izvan službeno otvorenih graničnih prelaza, u cilju jednostavnijeg rješavanja svakodnevnih životnih potreba i boravka u pograničnom području Crne Gore, odnosno BiH.

Navode kako stanovnici iz crnogorskog pograničnog područja, u općinama Herceg Novi, Nikšić, Plužine i Pljevlja, koji izlaze na graničnu crtu u dubini od deset kilometara, i suglasno Sporazumu ispunjavaju propisane uvjete za izdavanje pogranične propusnice za boravak u pograničnom području BiH, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije Bosne i Hercegovine u Trebinju i Foči.

Kako su iz MUP-a dodali, zahtjevi se podnose svakog radnog dana od devet do 17 sati, s potrebnom dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

Stanovnici iz pograničnog područja Bosne i Hercegovine, u općinama Trebinje, Foča, Gacko, Bileća i Čajniče, koji izlaze na graničnu crtu u dubini od deset kilometara i koji ispunjavaju propisane uvjete, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije u Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima, radnim danima od sedam do 15 sati, s dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

- Izuzetno, pogranična propusnica može se izdati i državljanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji imaju prebivalište izvan pograničnog područja, kada postoji opravdana potreba za obavljanjem aktivnosti na pograničnom području druge strane potpisnice, o čemu se prilažu dokazi, u smislu ekonomske, socijalne, kulturne, obiteljske i druge povezanosti - kaže se u priopćenju.

Kako se dodaje, stanovnici koji žive u pograničnom području obje države mogu se detaljnije informirati za izdavanje pograničnih propusnica uvidom u Sporazum o izmjenama i dopunama sporazuma između Vlade CG i Vijeća ministara BiH o graničnim prelazima za pogranični promet.

Iz MUP-a su naveli da se zainteresirani mogu informirati i putem telefona i e-mail adresa graničnih policija Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?