ZDRAVLJE

Hladne ruke mogu biti znak ozbiljne bolesti

28.01.2024.
u 16:04

Patite li konstantno od hladnih ruku koje nikako ne možete ugrijati, provjerite nedostaje li vam željeza u krvi

Hladne ruke mogu biti znak loše cirkulacije, a zimi to smatramo normalnom pojavom. No ne mora biti tako – konstantno hladne ruke mogu biti i simptomi ozbiljne bolesti.

Liječnici upozoravaju kako osjećaj hladnoće i iscrpljenosti može značiti da trebate povećati razinu željeza u tijelu. Niska razina željeza uobičajena je pojava koja može dovesti do anemije, a postoji niz problema koji bi mogli stajati iza toga.

Glavni razlozi za niske razine željeza uključuju nedovoljnu konzumaciju hrane koja je bogata željezom, probleme s apsorpcijom željeza i gubitak krvi.

Hladne ruke i stopala mogu biti rezultat anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Osobe s anemijom imaju lošu cirkulaciju krvi kroz tijelo jer nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca za opskrbu tkiva kisikom. Ako ne dobivate dovoljno kisika u tkiva, nemate normalan osjećaj vrućeg i hladnog, pojašnjava za Mirrordr. Vikash Modi.

Osim osjećaja hladnih ruku, još jedan uobičajeni simptom anemije je uvijek osjećaj umora. Kada u tijelu nema dovoljno željeza, ne proizvodi dovoljne količine tvari koja mu omogućuje prijenos kisika. Rezultat je da se osoba stalno osjeća umorno, ali i iscrpljeno.

U najvećem riziku su žene u jer im je potrebno dvostruko više željeza nego muškarcima zbog menstruacije i gubitka krvi. Trudnice također trebaju 50 posto više željeza. Ostale rizične skupine uključuju vegane i vegetarijance jer biljna hrana uglavnom sadrži ne-hem željezo, koje se ne apsorbira tako lako kao ono koje se nalazi u mesu.

Ostali znakovi koji mogu ukazivati na anemiju su:

- Blijeda koža
- Glavobolje
- Kratkoća daha
- Suha kosa i koža
- Lupanje srca
- Oticanje i bol u jeziku i ustima
- Nemirne noge
- Lomljivi nokti

Znakovi niske razine željeza u djece uključuju:

- Umor
- Slabost
- Bljedilo
- Razdražljivost
- Vrtoglavice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?