Trgovska gora

Hrvatska ne odustaje od odlagališta

26.02.2016.
u 07:00

Do danas RH nije službeno zatražila konzultacije s BiH, odnosno Državnom regulacijskom agencijom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH koja je i “fokal point” za zajedničku konvenciju o sigurnosti odlaganja istrošenog goriva i sigurnosti odlaganja radioaktivnog otpada

Federalno ministarstvo okoliša i turizma obaviješteno je 2015. godine, preko Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da je u RH 2014. donesena strategija odlaganja radioaktivnog otpada, istrošenih izvora i nuklearnog goriva iz koje proistječe obveza izrade nacionalnog programa za provođenje navedene strategije.

Lokacija predviđena za ove aktivnosti nalazi se na središnjem dijelu masiva Trgovske gore, a to područje je ispresijecano vodotocima čije su podzemne vode vrlo osjetljive jer se lako i brzo mogu onečistiti. Ti vodotoci predstavljaju središnje slivno područje prema rijeci Uni i općini Bosanska Krupa u FBiH, općinama Novi Grad, Krupa na Uni, Kozarska Dubica i Kostajnica u RS i Hrvatska Kostajnica u RH. Drugo slivno područje odvodi vode s ove lokacije prema rijeci Kupi, te općinama Bosanska Krupa, Bužim, Velika Kladuša i susjednim hrvatskim općinama. Potok Žirovac koji protječe područjem predviđenim za odlagalište radioaktivnog otpada izravno se ulijeva u rijeku Unu, čija se voda koristi za piće, navodnjavanje zemljišta, kupanje i druge turističke sadržaje, a bila bi ugrožena radioaktivnim i drugim česticama opasnim za život i zdravlje ljudi.

Područje Trgovske gore izgrađeno je od krečnjaka dolomita sa strmim nagibima i unutarnjim pukotinama pa su stijene vodopropusne, što dodatno upućuje kako ova lokacija nije prihvatljiva za odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva. Područje Trgovske gore nalazi u 6. i 7. trusnoj zoni s jakim vertikalnim i horizontalnim rasjedima, što upućuje na loše seizmološke karakteristike ovog područja. Skupština općine Novi Grad je na posebnoj sjednici, održanoj 2015., donijela rezoluciju o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Dvor, RH. Iste godine Bosanska Krupa, Cazin, Bužim i Velika Kladuša iz FBiH i Novi Grad i Kostajnica iz RS potpisale su akt kojim se izražava žestoko protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora. U aktu koji je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo Federalnom ministarstvu okoliša i turizma 2015. godine navedeno je kako će se za nacionalni program za provođanje strategije za odlaganje radioaktivnog otpada RH provesti strateška procjena utjecaja na okoliš, kao i prekogranične konzultacije.

Međutim, do danas RH nije službeno zatražila konzultacije s BiH, odnosno Državnom regulacijskom agencijom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH koja je i “fokal point” za zajedničku konvenciju o sigurnosti odlaganja istrošenog goriva i sigurnosti odlaganja radioaktivnog otpada, a koja se protivi odlaganju radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, prije svega zbog neposredne blizine granice s BiH, navodeći kako ne postoje primjeri u svijetu da se takvo odlagalište nalazi izvan područja nuklearne elektrane i u blizini granice s drugom državom. Na osnovi svega navedenog, rečeno je kako sve institucije u FBiH, RS-u, odnosno u BiH, moraju zauzeti jedinstven stav u sprečavanju gradnje odlagališta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije