požalili se na uvoz rakije

Hrvatski proizvođači: Iz BiH i Srbije ulaze velike količine rakije upitne kvalitete

alkohol
10.11.2023.
u 07:49

Na listi uvoznih proizvoda u Hrvatskoj našla se čak i rakija, ali se ne uvozi zemalja Europske unije, nego iz Bosne i Hercegovine.

Domaći proizvođači rakije u Hrvatskoj požalili su se na uvoz rakije koja im 'zadaje glavobolje'. Problem je uvoz rakije i to ne iz Europske unije.

“Nelojalna konkurencija. Iz Srbije i Bosne ulaze velike količine rakije upitne kvalitete i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema”, rekao je za Novu TV Davorin Škoflek, upravitelj udruge proizvođača rakije.

Srbija je otišla korak dalje. Njihova je šljivovica na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine. 

“Rakija je, od žestokih pića, sigurno broj jedan. Posebno u prijepodnevnim satima gdje većina gostiju, pa čak i uz kavicu voli popit jednu rakijicu. U pravilu je to šljivovica”, ispričao je ugostitelj Tomislav Vajda.

Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije