Odluka Kluba

Hrvatski zastupnici odbili doći na zakazanu sjednicu Skupštine HNŽ-a

17.10.2017.
u 08:00

- Inicijativa dijela zastupnika u Skupštini HNŽ-a, predvođena SDP-om, za održavanje 7. izvanredne sjednice o temi “Razmatranje i usvajanje amandmana I. na Ustav Hercegovačko-neretvanske županije” ponovljeni je pokušaj SDP-a da u rad Skupštine uvede neprimjerene i izvanredne metode rada iako se Skupština na 6. izvanrednoj sjednici već očitovala o tom amandmanu - navodi se u priopćenju hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a, piše Večernji list BiH.

Licemjerni postupak

- Ovakva inicijativa SDP-a s figom u džepu politički je licemjerna zbog toga što je ta stranka u više izbornih ciklusa na djelu pokazala što stvarno misli o konstitutivnosti naroda u BiH. Razne alijanse i platforme, koje je ta stranka predvodila, uz pomoć određenih međunarodnih institucija, poslužile su za majorizaciju hrvatskog i srpskog naroda i nametanje političke volje, ne poštivajući izvornu volju birača. Ovakvi politički eksperimenti poslužili su za ozakonjenje načela da “jedan narod drugim narodima može birati predstavnike” - poručili su hrvatski zastupnici.

Politička manipulacija za promjenu Ustava u režiji SDP-a nije imala za cilj promjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije, nego borbu za glasače na predstojećim izborima i izazivanje polarizacije odnosa unutar Skupštine, a i šire. - Klub hrvatskih zastupnika neće nazočiti 7. izvanrednoj sjednici koja je zakazana za 17. listopada 2017. godine. Klub hrvatskih zastupnika je jednoglasan u stajalištu da podržava konstitutivnost srpskog naroda te da će, potpuno svjestan odgovornosti naspram tog pitanja, dosljedno inzistirati na političkom dogovoru i konsenzusu. Podsjećamo kako se amandmani vezani uz konstitutivnost naroda trebaju provesti u redovitoj i zakonitoj parlamentarnoj proceduri te izmijeniti Ustav FBiH koji, nažalost, do sada nije promijenjen te, slijedom toga, izvršiti usklađivanje i izmjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije s Ustavom FBiH.

Klub hrvatskih zastupnika, koji ima 15 zastupnika, jasno poručuje svim političkim subjektima kako se ne može i ne smije umanjivati njegovu političku volju i jasno izraženo političko stajalište, kako naspram tog pitanja tako i naspram drugih važnih političkih tema - zaključeno je u jučerašnjem priopćenju.

Pozadina priče

Hrvatski zastupnici više su puta ponovili kako nemaju ništa protiv konstitutivnosti srpskog naroda u HNŽ-u, ali kako predloženi amandmani ne rješavaju to pitanje, nego sadrže još neke promjene koje su na štetu Hrvata.

Hrvatske stranke predlažu cjelovitu promjenu Ustava HNŽ-a kojom bi se riješila brojna pitanja i otklonile brojne blokade koje trenutačno postoje.

- Očito je kako su predloženi amandmani samo dio predizborne kampanje pojedinih stranaka. Ovako važna pitanje ne bi smjela biti dio predizborne priče jer je riječ o važnim procesima za jedan narod. Time se ne smije manipulirati u predizborne svrhe - zaključili su naši sugovornici. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije