Nacionalna pripadnost uvjet zapošljavanja

Hrvatski zastupnici traže odgovor zašto su od 210 radnika samo dva Hrvata

13.10.2015.
u 12:46

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Dražen Matišić reagirao na sjednici

Među inicijativama upućenim Vladi Federacije BiH na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je i inicijativa Dražena Matišića (HDZ BiH), izaslanika u ovom domu, za preispitivanjem nacionalne strukture zaposlenih u rudniku ugljena Gračanica u općini Uskoplje-Gornji Vakuf, piše Večernji list.

Zapošljavanje Bošnjaka

Vlasnik rudnika ugljena Gračanica d.o.o Uskoplje-Gornji Vakuf je Javno poduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo. Matišić je izaslaničkom inicijativom Vladu Federacije BiH upoznao s činjenicom da upravljačka struktura rudnika godinama ignorira Hrvate što je rezultiralo time da je struktura zaposlenih skoro jednonacionalna. Prema saznanjima koje je prilikom podnošenja inicijative iznio Matišić, od 210 zaposlenih u rudniku Gračanica samo su dva Hrvata.

Čekaju se mjere

Hrvata nema ni u upravnom, kao ni u nadzornom odboru ovog poduzeća, a uprava rudnika nije pokazala nimalo volje izbalansirati nacionalnu strukturu zaposlenih ni prilikom nedavnih novih zapošljavanja.

"Na raspisani natječaj za prijem 10 zaposlenika u rudniku, prijavilo je oko 400 kandidata među kojima je bio i znatan broj Hrvata. Ni ovaj put nije zaposlen ni jedan radnik hrvatske nacionalnosti. Pitam se je li nacionalna pripadnost jedan od kriterija zapošljavanja u rudniku u kojemu su prije rata radili i Hrvati te ga zajedno s Bošnjacima i pripadnicima drugih nacija gradili", zapitao se Matišić. Kao podnositelj inicijative Matišić od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva očekuje konkretne mjere s ciljem zaustavljanja prakse jednonacionalnog zapošljavanja. "Očekujem od Vlade FBiH i resornog ministarstva da upravi poduzeća skrene pozornost na to da povede računa o nacionalnoj strukturi zaposlenih, odnosno da daju priliku i Hrvatima s ovog područja raditi i doprinositi uspješnom poslovanju rudnika Gračanica kao što su to godinama prije rata i činili", istaknuo je prilikom podnošenja inicijative Dražen Matišić, izaslanik u federalnom Domu naroda.

primjer

kakva je nacionalna slika u nekim poduzećima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije