Radončić o Dautbašiću:

I neki drugi su na funkcije došli iz pritvora, a svoj posao rade dobro

Fahrudin
17.01.2016.
u 14:24

Gostujući u emisiji Telering na OBN-u Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, rekao je da se trenutno provodi “keljmendizacija” ne samo njega već cijelog SBB-a. Radončić vjeruje da su uhićeni nevini te da će Bakir Dautbašić dobro obavljati ministarsku funkciju.

Radončić smatra da se priča o Keljmendiju reaktivirala u vrijeme kad je SBB stabilizirao vlast u FBiH pa i u cijeloj BiH te da je moguće da nekima ta stabilizacija smeta. Radončić je istaknuo da on nema motiv da prijeti Azri Sarić jer ga ona u ranijim iskazima ni na koji način ne tereti za smrt Ramiza Delalića, prenosi Klix.ba

"Moj status na Kosovu je vrlo precizan – ja sam svjedok Tužiteljstva. Ja ću svjedočiti krajem travnja, desetak dana, i to ću uraditi sa zadovoljstvom", kazao je Radončić uz napomenu da je Keljmendi uhićen kao narko-bos iako mu još niko nije našao ni gram droge pri čemu ga stalno povezuju s Fahrudinom Radončićem.

Predsjednik SBB-a vjeruje da su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman nevini, a činjenica da će u ministarsku fotelju Dautbašić sjesti iz pritvora, Radončić vidi kao "bosansku zbilju". On napominje da su i neki drugi na funkcije došli iz pritvora te da svoj posao obavljaju sjajno pri čemu je spomenuo Dragana Čovića i Mirka Šarovića.

"To što je neko optužen, ne znači da je kriv. Za to postoji odbrana i tužiteljstvo, postoji sud, prvostepeni postupak, drugostepeni...", smatra Radončić.

On je ponovio da uhićenje ima vezu sa pokušajem rušenja koalicije.

"Neko je računao na moje slabašne živce, očigledno me neko ne poznaje. Neko je očekivao da ću ja kao bijesni tigar lupiti šakom o sto i reći da se raspada koalicija. To bi onda bio pritisak na pravosuđe", rekao je Radončić dodavši da se ne boji sudskog procesa jer zna da ti ljudi nisu krivi.

Radončić smatra strašnom činjenicom da ga neko optužuje da je ubojica, ali i čvrsto vjeruje da će takve sumnje, kroz legalističke procese, biti odbačene. 

Napomenuo je da su na isti način otklonjene sumnje i o njemu kao vođi državnog udara kao i neke druge optužbe.

Spominjući moguće motive napada na njega, Radončić je govorio i o hipotetskoj mogućnosti da ga napada Dubravko Čampara koji se na njega "navalio kao smrt na babu". Radončić je spomenuo i da je brat Dubravka Čampare ministar u Vladi FBiH Aljoša Čampara kao i da mu je Denis Zvizdića najbliži rođak.

No, bez obzira na sve pritiske, Radončić kaže da će koalicija sa SDA opstati najmanje do 2018. s ciljem da se pomogne BiH i Bošnjacima.

Što se tiče imenovanja Nermane Hadžijahić, Radončić je pojasnio da je SBB dobio nekoliko pozicija u diplomatskoj mreži, pri čemu je Bakir Izetbegović SBB-u ponudio mjesto veleposlanika u Ljubljani. Radončić je napomenuo da Nermanu Hadžijahić ne poznaje osobno, da nije članica SBB-a već karijerni diplomata i da se on nikada nije sastao s njom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?