stanje u bih Visoki predstavnik podnio novo izvješće Vijeću sigurnosti UN-a

Idućih šest mjeseci je presudno za budućnost BiH

03.12.2014., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Valentin Inzko, visoki povjerenik EU za Bosnu i Hercegovinu.
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
13.05.2015.
u 09:09

Visoki predstavnik Valentin Inzko tvrdi da će događanja u idućih šest mjeseci imati veoma važnu ulogu i utjecaj na način kako će građani Bosne i Hercegovine gledati na 20. godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Teške reforme za BiH

Podnoseći izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku o stanju u BiH, Inzko je ustvrdio kako je u predstojećem razdoblju potrebno da se novoizabrana tijela vlasti u BiH, i zemlja u cjelini, zajednički angažiraju na poduzimanju potrebnih mjera kako bi se iskoristila nova inicijativa EU. - Pozitivna okolnost je da sada imamo tijela vlasti na državnoj i entitetskoj razini koja pokazuju da su spremna početi provedbu napismeno preuzetih obveza, potpisanih u ožujku, a što je otvorilo mogućnost za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Međutim, da bi se ostvario napredak, bit će potrebno postići konkretne rezultate. Neke od reformi će biti teške, ali će pružiti novu priliku ovoj zemlji i njenim građanima. Preciznije, potrebni su konkretni rezultati koji će osigurati nova radna mjesta, poboljšati funkcioniranje i funkcionalnost institucija i ojačati vladavinu prava, posebno u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, kazao je Inzko pred Vijećem sigurnosti. Ova inicijativa, upozorio je Inzko, nudi BiH priliku da okonča godine stagnacije i da zemlju vrati nazad na put prema svjetlijoj budućnosti. Alternativa za bh. političare je, kaže, da i dalje vode politiku iz prošlosti koja je vodila zemlju sve dublje u krizu na štetu svih građana, posebno mladih. - Moram biti iskren s vama. Ima političara koji bi mogli pasti u iskušenje da krenu ovim negativnim i opasnim putem. Kako sam jasno naveo u izvješću, u prošlih šest mjeseci došlo je do negativnog razvoja situacije gdje je bilo i izravnog osporavanja Mirovnog sporazuma. Posebno je bila zabrinjavajuća deklaracija koju je usvojila Narodna skupština RS 17. travnja kojom se izravno osporavaju nadležnosti Ustavnog suda BiH. Drugi primjer je deklaracija vladajuće stranke u RS od 25. travnja. Iako se radi o stranačkom dokumentu koji nema vrijednost službenog dokumenta, ipak sam zabrinut prijetnjom održavanja referenduma o neovisnosti Republike Srpske 2018. godine, kazao je Inzko.

Pohvala za suradnju

Visoki predstavnik je pohvalio odgovor vlasti na napad na policijsku postaju u Zvorniku rekavši kako je on bio brz i da smo bili svjedoci tijesne suradnje svih razina vlasti. Inzko je kazao i kako se nada da će Papin posjet u lipnju osnažiti osjećaj jedinstva u zemlji. - U BiH ima političara i ljudi koji žele raditi zajedno, u pozitivnom duhu, kako bi zemlja krenula naprijed. Oni u mjesecima koji slijede moraju dobiti našu punu i proaktivnu podršku. Crtanje granica u BiH je iza nas. Podjele i odcjepljenje su neuspjele strategije koje su pobijeđene prije dvadeset godina. Njihovo mjesto je u knjigama povijesti. Strašno bi bilo da itko pokuša oživiti te opasne strategije. Ako bi se to dogodilo, s njima se mora razračunati čvrsto i odlučno. U tom smislu i dalje ću svoje obveze iz Mirovnog sporazuma shvaćati krajnje ozbiljno, poručio je visoki predstavnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije