sastanak o sprječavanju ilegalne sječe

Ilegalno sijeku šumu, vatrenim oružjem zastrašuju čuvare, postavljaju prepreke

sječa drva
16.10.2023.
u 18:08

Na sastanku u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a govorilo se o sprječavanju ilegalne sječe

Radni sastanak o temi "Sprječavanje ilegalnih sječa na ŠGP Kupreško" održan je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije. Otvorio ga je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić iznijevši osnovne informacije o temi sastanka. Predstavnici ŠGD-a Hercegbosanske šume d. o. o. Kupres i Uprave za šumarstvo HBŽ-a održali su detaljnu prezentaciju s fotodokumentacijom vezanom uz temu sastanka, a svi prisutni prije su dobili svu raspoloživu dokumentaciju vezanu uz ovaj problem (zapisnici, fotodokumentacija, službene zabilješke, pregledne karte i sl.). Prezentacija je sadržavala pregledne karte lokacija koje su najviše pogođene ilegalnim sječama, a to su područja na teritoriju općine Kupres koja graniče s općinama Bugojno i Gornji Vakuf.

- Opravdana je sumnja da je riječ o organiziranom kriminalu gdje počinitelji s teritorija Srednjobosanske županije vrše ilegalnu sječu na teritoriju Hercegbosanske županije - navode iz Vlade HBŽ-a.

Prezentirane su i fotografije izvršitelja ilegalnih sječa (lovačke kamere), gdje se može jasno vidjeti da su naoružani. Svi pokušaji da se ilegalne sječe spriječe ili umanje (zatrpavanje i prekopavanje putova, postavljanje rampi, postavljanje kamera i sl.) do sada su bili neuspješni. Na predmetnoj lokaciji mobilnog signala gotovo da nema, tako da postavljanje kamera koje šalju slike u realnom vremenu nije moguće.

- Izvršitelji ilegalnih sječa postavljaju dodatne prepreke kako bi se onemogućio pristup predmetnim lokacijama tako što obore stabla preko ceste, uništavanjem postavljenih rampi i postavljanjem raznih oštrih predmeta na ceste, što za posljedicu ima više desetaka probušenih guma na vozilima ŠGD-a Hercegbosanske šume d. o. o. Kupres i Uprave za šumarstvo Hercegbosanske županije. Također, zabilježeni su i nadležnim institucijama prijavljeni slučajevi korištenja vatrenog oružja od izvršitelja ilegalnih sječa u svrhu zastrašivanja djelatnika ŠGD-a Hercegbosanske šume d. o. o. Kupres i Uprave za šumarstvo Hercegbosanske županije - upozorili su u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?