Općina Orašje

Internacionalizacija malog i srednjeg poduzetništva

01.03.2018.
u 09:00

Svjesna kako bolja budućnost oraškoga, pa i posavskoga kraja, leži samo u novim zapošljavanjima, Općina Orašje je među prioritete svog rada u ovoj godini uvrstila daljnje razvijanje Poduzetničke zone “Dusine” koja ima odličan zemljopisni položaj tik uz granicu s EU i važne prometne veze te pruža odlične uvjete za ulagače. Općina Orašje nositelj je projekta “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica - Invest in LOG” koji se provodi u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora od 2014. do 2020. Opći mu je cilj doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje učinkovitog poduzetničkog ekološkog sustava u prekograničnom partnerskom području, a njegovi specifični ciljevi su unapređenje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkim potpornim institucijama prekograničnoga partnerskog područja.

Prekogranična suradnja

Ukupna vrijednost projekta je 731.906,95 eura, od čega EU financira 85% (622.120,89 eura), a Općina Orašje, kao njegov nositelj, te partneri Grad Lipik i PC Garešnica sufinanciraju iznos od 15% (109.786,06 eura). U okviru provedbe tog projekta u Orašju je organiziran okrugli stol o temi “Internacionalizacija malog i srednjeg poduzetništva”. Okrugli stol održan je uz nazočnost, uz ostale, i stručnjaka za poslovno upravljanje Nevzeta Sefe iz agencije REDAH iz Mostara te predstavnika javnih institucija relevantnih za razvoj poduzetništva na području općine Orašje i PŽ-a. Cilj okruglog stola bio je identificirati najvažnije čimbenike utjecaja i prepreke koje utječu na izlazak malih i srednjih poduzeća na inozemna tržišta u svrhu kreiranja zajedničkog akcijskog plana.

Centar za poduzetništvo

- Prekogranična suradnja jedan je od prioriteta Općine Orašje i to je način na koji se mogu povećati sredstva koja su dostupna za realizaciju projekata zacrtanih strategijom razvoja općine Orašje - ističe načelnik općine Orašje Vincetić. - Najznačajnija vrijednost bit će ugrađena u objekt PC Orašje koji će poslužiti kao primjer energetske učinkovitosti u BiH. Riječ je o fotonaponskim solarnim panelima za grijanje, pri čemu je plan izgraditi manje postrojenje, čime će objekt postati energetski neovisan, a eventualno dogrijavanje će biti potrebno samo u razdobljima ekstremne hladnoće. Na taj način pojeftinjuje se rad Poduzetničkog centra i Poslovnog inkubatora, što će poslužiti kao pilot-projekt za neke druge objekte na području općine Orašje, ističe Vincetić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije