Sveučilište u Mostaru

Internacionalizacijom do strateških iskoraka u europskom prostoru visokog obrazovanja

08.12.2023.
u 19:00

Sveučilište u Mostaru ističe svoju snažnu međunarodnu prisutnost nizom sporazuma o međusveučilišnoj suradnji. Ukupno 142 potpisana sporazuma do sada svjedoče o angažmanu Sveučilišta u ostvarivanju globalnih partnerstava, a impresivnih 48 novih sporazuma sklopljeno je samo u akademskoj 2022./2023. godini. Dodatno, 46 od tih sporazuma odnosi se na Erasmus + KA 1 inicijativu unutar ukupno 129 potpisanih.

U razdoblju od 2015. godine do danas Sveučilište u Mostaru imalo je 286 odlaznih, a 44 dolazne mobilnosti studenata, dok je u istom razdoblju bilo 390 odlaznih te 269 dolaznih mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja. Vrijedi istaknuti kako je samo u 2022./2023. godini bilo ukupno 95 studentskih i 222 mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja, što predstavlja veliki pomak kada su u pitanju mobilnosti.

Mreže i projekti

Sveučilište je aktivan sudionik u 18 međunarodnih mreža i asocijacija, obuhvaćajući Dunavsku rektorsku konferenciju, Europsku udrugu sveučilišta (EUA), Rektorsku konferenciju sveučilišta Alpsko-jadranske regije te mnoge druge. Pridruženo članstvo u Rektorskom zboru Republike Hrvatske dodatno potvrđuje regionalnu suradnju. U području istraživačkih projekata Sveučilište aktivno sudjeluje u 17 Erasmus+ projekata, a posebno se ističe drugo sudjelovanje u projektu “ Jean Monnet”, gdje je Filozofski fakultet nositelj projekta SUM EP WeB. Ovi projekti usmjereni su na jačanje kapaciteta Sveučilišta u područjima nastave, kurikula, infrastrukture i upravljanja prema suvremenim europskim standardima. U proteklom razdoblju, Sveučilište je bilo domaćin različitih međunarodnih događanja, uključujući Europsku udrugu sveučilišta i Eutopia radionicu o dizajnu projektnih aplikacija. Sudjelovanje u EAIE konferenciji u Rotterdamu s više od 6700 sudionika iz više od 100 zemalja svjedoči o globalnom povezivanju i angažmanu Sveučilišta.

U srpnju ove godine Sveučilištu u Mostaru dodijeljena Erasmus povelja u visokom obrazovanju (ECHE) za razdoblje od 2021. do 2027. Povelja pruža okvir za osiguranje kvalitete međunarodne suradnje unutar i izvan EU-a, unapređujući standardizaciju ključnih elemenata i aktivnosti unutar programa mobilnosti Erasmus+. Također, Sveučilište je postalo prvo u Bosni i Hercegovini koje je dobilo podršku Europske komisije za projekt EUPeace u 2023. godini. Kao partner Europskog sveučilišta za mir, pravdu i inkluzivna društva, Sveučilište u Mostaru predstavlja ključnog sudionika u inicijativi “Europska sveučilišta” te je među sedam novih saveza koji su osigurali značajna financijska sredstva za razvoj projekta u sljedeće četiri godine. Voditelj projekta je Philipps-Universität Marburg iz Njemačke, s kojim Sveučilište u Mostaru ima potpisan sporazum, a ukupan iznos od gotovo 14,4 milijuna eura obećava napredak u području mira, pravde i inkluzivnosti kroz obrazovanje.

Iskustvo razmjene u Češkoj

Studentska mobilnost studentica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u Češkoj tijekom zimskog semestra 2022./2023. pokazala se kao nezaboravno iskustvo za tri studentice druge godine diplomskog studija prehrambenog inženjerstva. Laura Bošković, Monika Ivanković i Paula Šarac provele su jedan semestar u Pragu na Česká Zemědělská Univerzita, gdje su pohađale kolegije na Faculty of Tropical AgriScience. - Prvi dojmovi na novo okruženje su jako opsežni. Definitivno se slažemo da je ovo jedna od onih prilika u životu koju je šteta ne iskoristiti jer ovakvo nešto ne može se nadoknaditi. Prilika boraviti i živjeti u novom međunarodnom okruženju, u velikom gradu, upoznavati ljude iz cijeloga svijeta, nove prijatelje, pokušati realizirati u glavi svijet na realniji način. Uz to, usavršavanje engleskog jezika jedna je od velikih prednosti, uz razne životne izazove koji su jedan od dodatnih pluseva - kazale su studentice s razmjene.

Mano Korsanke, student sa Sveučilišta u Paderbornu iz Njemačke, proveo je jedan semestar na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Osim Sveučilišta, u Mostar ga je privukla zanimljiva povijest Mostara i općenito Balkana te je odlučio iskoristiti priliku za učenje nečeg novog. - Jedna od prvih stvari koje sam primijetio bila je posebno ozračje na sveučilišnom kampusu u Mostaru. Ljudi ovdje djeluju zajedno, uče zajedno te se svakodnevno susreću. Sveučilišni kampus mi je bio kao drugi dom, gdje sam mogao doći vidjeti prijatelje, kolege studente i profesore - kazao je Korsanke. Student Korsanke nije samo cijenio akademsku stranu iskustva, već je također naglasio socijalnu dimenziju studiranja u Mostaru. Naglasio je važnost druženja i svakodnevne interakcije s prijateljima, kolegama i profesorima, što mu je pružilo jedinstvenu perspektivu u sveučilišnom životu. Ovo iskustvo svakako može poslužiti kao inspiracija i informacija drugim studentima koji razmišljaju o studiranju u inozemstvu, posebno na području Balkana. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije