Mostar

Istinom o ulozi i važnosti HVO-a ne može se poigravati

13.12.2015.
u 07:00

U vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru je u organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH svečano obilježena 22. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi HVO-a. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća upriličeno je u kapelici sv. Ivana Krstitelja gdje se održala i sveta misa za poginule pripadnike HVO-a. Misu je služio vojni biskup dr. Tomo Vukšić. Kapelica je ujedno i spomenik poginulim braniteljima HVO-a.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana brigade, predstavnike HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili i srednjoškolci iz Jajca, Ljubuškog, Širokog Brijega, Mostara, Gruda i Čitluka. "Čuvanje uspomene na poginule branitelje i prenošenje istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje jedan je od najvažnijih zadataka nas sudionika toga vremena. Istinom se ne može poigravati i ne bi se smjelo dopustiti da djeca iz škola izlaze s dvojbama i neznanjem o HVO-u", kazao je Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke pukovnije OS BiH.

"Na poseban način moramo poduprijeti 1. pješačku pukovniju OS BiH. Oni kroz instituciju, institucionalno planiraju, organiziraju, obilježavaju, pozivaju i sudjeluju na ovakvim i sličnim obljetnicama. Na neki način održavaju vezu između nas i Domovinskog rata", istaknuo je brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH. General zbora Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. gardijske brigade, kazao je kako vidi na proslavi obljetnice mnoge mlade, mnoge koji se ni rodili nisu kad je rođena i osnovana ova brigada. "Vaša je, dragi mladi, a itekako odgovornost nas starijih, da poznajete svoju povijest, osobito ovu koju su svojima životima ispisali vaši roditelji, djedovi sunarodnjaci", kazao je Sopta.

 

Ključne riječi
HVO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?