Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Istinsko hrvatsko zajedništvo jedino može dati odgovor i rješenja za opstanak Hrvata

26.01.2019.
u 14:41

Hrvatski narodni sabor danas će na svom 8. zasjedanju potvrditi svehrvatsko zajedništvo, ali i donijeti deklaraciju HNS-a kojom su definirani nacionalni i državotvorni ciljevi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Na prošlim izborima konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH zadan je novi udarac nakon što su Bošnjaci svojim glasovima izabrali Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH i upravo to dovelo je do homogenizacije i hrvatske politike, ali i naroda. Stoga je ovo 8. zasjedanje HNS-a jedno od najvažnijih u njegovoj povijesti.

O svemu tome razgovarali smo s Ilijom Cvitanovićem, predsjednikom HDZ-a 1990. Upravo su HDZ 1990. i HDZ BiH ovih dana potpisali sporazum o suradnji u cilju postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno u procesu ustavnih promjena kojima će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s drugim dvama narodima i svim građanima na čitavom prostoru ove zemlje.

Danas je sjednica HNS-a, priprema se i deklaracija. Što ona donosi i što će biti poruka sa svehrvatskog zasjedanja?

- Deklaracija HNS-a temeljni je dokument koji će biti usvojen na današnjem zasjedanju. Njome su definirani nacionalni i državotvorni ciljevi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ona jasno govori o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, o neostvarenoj državi u dubokoj ustavnoj, institucionalnoj i političkoj krizi, o nužnosti europeizacije Daytonskog sporazuma i bruxelleskoj nadogradnji istog, o Domovinskom ratu i o odnosima unutar samog HNS-a. Vjerujem da će ovo plenarno zasjedanje otkloniti nedostatke koji su usložnjavali odnose u Hrvatskom narodnom saboru i da će iznjedriti legitimno zastupanje svih članica Sabora, tako i HDZ-a 1990.

 

Od izbora čvrsto ste uz stajalište da stranke HNS-a moraju zajedno izboriti rješenja hrvatskog pitanja u BiH. Izmjene Izbornog zakona su ključne, što još?

- Ne može nitko niti ima pravo zatvoriti oči pred onim što se dogodilo na proteklim općim izborima, gdje se evidentnim pokazalo da zbog ovakvog Izbornog zakona Hrvati nemaju istu mogućnost kao ostala dva naroda birati svoje predstavnike na najistaknutije pozicije u ovoj državi. Također se pokazalo da na tim razinama Hrvati nemaju mogućnost razvijanja međusobnog pluralizma i demokratičnosti. Konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog čovjeka treba biti na svakom pedlju ove zemlje, nemamo pravo zatvarati oči ni prema položaju Hrvata u RS-u ni prema položaju Hrvata u FBiH, gdje su apsolutno institucionalno marginalizirani. Vjerujem da smo svi spremni, a osobito oni koji nose poluge vlasti u proteklih dvadesetak godina, preispitati svoje djelovanje i staviti se prvenstveno u službu svoga naroda.

 

HNS je najveća institucija Hrvata u BiH, izložena udarima sa svih strana. Mislite li da se zajedništvom hrvatskih stranaka može oduprijeti udarima?

- Sve ovo što smo uradili u proteklom razdoblju, svjesni ponekad da ćemo naići i na nerazumijevanje ljudi koji nas podržavaju, a u okolnostima kada se sve bošnjačke i srpske stranke grupriraju, smatram da hrvatsko zajedništvo, ali istinsko hrvatsko zajedništvo na nacionalnim temama jedino može dati kvalitetan odgovor i rješenja za budućnost i opstanak hrvatskog naroda na njegovim stoljetnim ognjištima. Hrvatsko zajedništvo na nacionalnoj razini ni u kojem slučaju ne isključuje razvoj pluralizma i kritičkog mišljenja u područjima gdje se Hrvatima ne može nametnuti volja brojnijeg naroda.

 

Potpisali ste nedavno sporazum s HDZ-om BiH o suradnji. Istaknuta je važnost dviju najvećih hrvatskih stranaka. Kako na to gledate?

- Svjesni geopolitičkih odnosa u širem okruženju, nikad složenije političke situacije u BiH i znajući što se dogodilo na proteklim izborima 2018. godine, iskreno smo pružili ruku svim hrvatskim političkim predstavnicima u cilju istinskog rješavanja ključnih nacionalnih pitanja. Ovim sporazumom ni na koji način ne želimo nikoga amnestirati za ono što je radio u prethodnom razdoblju, već one koji će obnašati značajne pozicije na svim razinama želimo potaknuti na pošteniji, korektniji, iskreniji i transparentniji odnos prema svom narodu u državi BiH.

 

Građanski blok stranaka pokušao je izbaciti stranke - izborne pobjednike kod Bošnjaka i Hrvata iz vlasti, ali posljednjih dana vidimo kako se taj plan raspada. Je li moguće županijske vlade, pa i entitetsku, tako sastaviti?

- Tko god u ovoj državi misli da je moguće formirati vlast bez legitimnih nacionalnih predstavnika, jer ovo je i nacionalna i građanska država, udara na temelje državnosti BiH. Za sve one koji su to radili u prošlosti i oni koji su sudjelovali u tome vrijeme je pokazalo da su učinili katastrofalne pogreške. Jasno je Ustavni sud rekao u svojoj presudi da vlast mora biti koncipirana od legitimnih predstavnika svih naroda.

 

Federaciji BiH prijeti svojevrsni i financijski kolaps jer nema proračuna, nema novog Doma naroda, a stari nema više mandat donositi odluke. Postoje li rješenja?

Trenutačni položaj u FBiH pokazuje svu neodgovornost politika o kojima govorite, koje nisu željele provesti presudu Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju i sav apsurd nefunkcionalnosti politika koje su na vlasti. Rješenje postoji, žurno izabrati izaslanike za Dom naroda Federacije koji nose legitimitet s proteklih izbora i usvojiti sve ono što će osigurati normalno funkcioniranje FBiH. Istodobno, kroz Parlamentarnu skupštinu BiH treba provesti izmjene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda.

 

Kako komentirate najavu SDA da će predati zahtjev Ustavnom sudu BiH i tražiti ukidanje naziva RS?

- U nikada složenijoj situaciji u kojoj se BiH nalazi, kad nemamo provedbu izbornih rezultata nekoliko mjeseci nakon izbora, ovakav zahtjev dodatno usložnjava, zaustavlja započete procese. Prvenstveno mislim da je ovo posljedica nepostojanja vizije kako rješavati nagomilane političke probleme. Također, politički predstavnici iz RS-a moraju biti svjesni da u RS-u živi i hrvatski i bošnjački narod i da nitko nema pravo suprotno odluci Ustavnog suda o konstitutivnosti derogirati prava istih.

 

Je li Bosna i Hercegovina u ovakvom obliku dugoročno održiva?

- HDZ 1990. od svog postojanja zalaže se i zalagat će se za jedan potpuno novi europski ustav Bosne i Hercegovine, odnosno za europeizaciju Daytonskog mirovnog sporazuma. Jasno je da ovakav ustroj BiH dugoročno nije održiv. Ne dovodeći u pitanje suverenitet i integritet BiH, uvažavajući sve različitosti, najodgovorniji, politički čimbenici u BiH moraju naći kompromis o jednom potpuno novom uređenju Bosne i Hercegovine, a koji će je učiniti funkcionalnom, europskom, demokratskom, a nadasve državom ravnopravnih naroda i svih njezinih građana.

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
19:45 26.01.2019.

Ilija prodana dušo,zašto si se prodao Čoviću ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?