potvrđeno iz iz HALMED-a

Iz ljekarni se hitno povlači poznati lijek

lijekovi
16.02.2024.
u 17:18

Lijek Portal je indiciran u odraslih za liječenje velikih depresivnih epizoda, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, bulimije i nervoze.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) javljaju da se povlači Portal 20 mg tvrde kapsule, poznati lijek protiv depresije i nervoze, a propisuje se i za liječenje bulimije.

Kako u petak navode iz HALMED-a, tvrtka Sandoz u suradnji s Agencijom provodi povlačenje lijeka Portal 20 mg tvrde kapsule, serija KG6879 i KZ6866. Povlačenje se provodi do razine ljekarni. Lijek Portal je indiciran u odraslih za liječenje velikih depresivnih epizoda, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, bulimije i nervoze. Portal se propisuje i kao dopuna psihoterapiji za smanjenje pretjeranog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane.

"Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog utvrđene prisutnosti povišene razine nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj uniji.

Na tržištu RH u prometu su dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene tom neispravnošću. Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek. Pacijenti se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije", kažu iz HALMED-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?