Danas međunarodni znanstveni skup u povodu 200 g. od osnutka prve bh. pučke škole u Tolisi

Iz ravne je Posavine još prije dva stoljeća krenulo sustavno obrazovanje u BiH

storyeditor/2023-10-12/tolisa1.png
13.10.2023.
u 13:16

Franjevačka provincija Bosna Srebrena, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za povijesne znanosti u Zadru, Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Sveučilište u Mostaru, Franjevačka teologija Sarajevo i kao domaćin Franjevački samostan u Tolisi zajednički potpisuju suorganizatorstvom respektabilan međunarodni znanstveni skup koji se održava danas (petak) pod krovom Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne", piše Večernji list BiH. Radi se o sadržaju koji znanstvenim pristupom želi dati pečat obilježavanju važnog datuma, 200 godina od utemeljenja prve pučke škole u BiH upravo u Tolisi.

Ponosni na povijest

- Cijelu 2023. godinu obilježavamo i proslavljamo 200 godina prve pučke škole u Tolisi koju je osnovao fra Ilija Starčević 1823. godine. Organizacijski odbor, uz mnoge manifestacije i događaje koji su se odvijali kroz godinu, u petak održava međunarodni znanstveni skup o prvoj školi u BiH o temi "Franjevci Bosne Srebrene i školstvo u 20. stoljeću". Skup je doista respektabilan jer iza njega stoji sedam institucija koje zajednički organiziraju. Tijekom dana ugledni izlagači na znanstveni način pristupit će i približiti ovu temu jer vjerujem da će se iznijeti još nekih novih znanstvenih detalja o tom razdoblju osnivanja prve pučke škole. Cilj je da tako predstavimo važnost Bosne Srebrene, kako kroz povijest tako i danas, i na znanstveni, ali opet jednostavan način približimo svijetu, javnosti i znanstvenim krugovima da su franjevci Bosne Srebrene oni koji čuvaju i izgrađuju Bosnu i Hercegovinu - kazao je uoči održavanja skupa uime domaćina gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.

"Franjevci Bosne Srebrene i školstvo od početaka do kraja 20. stoljeća" naziv je međunarodnog znanstvenog skupa na kojemu će svoja izlaganja predočiti čak 16 uglednih znanstvenika, povjesničara, doktora znanosti, akademika, profesora: Tado Oršolić: " Društveno-političke okolnosti u Bosni u prvoj polovini 19 st. i osnivanje prve pučke škole u Tolisi 1823."; Ante Bralić: " Fra Martin Nedić - promicatelj pučkog školstva u Bosni i toliškoj župi"; Petar Jeleč: "Apostolski vikar fra Marijan Šunjić - prosvjetitelj i graditelj škola u Bosni"; Anto Mikić i Miro Radalj: "Franjevci Bosne Srebrene i školstvo na stranicama katoličkog tiska 19. stoljeća"; Mario Katić: " Počeci školstva u Varešu - od franjevaca do Franje Josipa"; Milan Vrbanu: "Stvaranje prosvjetnih institucija u slavonskom dijelu Provincije Bosne Srebrene od oslobođenja od osmanske vlasti do stvaranja provincije sv. Ivana Kapistrana (1757. godine); Marinko Marić i Danko Mihajlović: "Uloga franjevaca Bosne Srebrene i njihov doprinos osnivanju školstva u Slavonskom Brodu u 18. stoljeću"; Petar Vrankić: " Bosansko-hercegovački franjevački klerik na školovanju u Italiji u 18. i 19. stoljeću"; Ivo Pranjković i Lada Badurina: "Toliški rukopis talijanske gramatike i gramatički udžbenici latinskog jezika u Bosni Srebrenoj"; Rudolf Barišić: "Utjecaj školovanja u inozemstvu na doživljaj Bosne u pismima bosanskih franjevaca u 19. stoljeću", Zvonko Benković: "Franjevačka klasična gimnazija Visoko između dvaju svjetskih ratova"; Miroslav Akmadža: "Odnos komunističkih vlasti u Bosni i Hercegovini prema školama Franjevačke provincije Bosne Srebrne" i Marijan Karaula: "Odgojno-obrazovne ustanove franjevaca Bosne Srebrene kao predmet imovinsko-pravnih sporova s komunističkim vlastima".

Franjevci i školstvo

Važnom datumu, 200. obljetnici prve pučke škole u BiH, cijela Posavska županija daje na značaju. Organizacijski odbor već je nizom sadržaja tijekom ove godine obilježavao značajnu obljetnicu, a završnica se očekuje sredinom studenoga.

- Želimo poručiti cjelokupnoj bh. javnosti da je ovo događaj koji se ne tiče samo Tolise, Orašja i Posavine, jer ovo je važan datum za BiH. Želimo istaknuti da je iz Bosanske Posavine krenulo sustavno obrazovanje u BiH - poručuju iz Organizacijskog odbora obilježavanja značajnog jubileja.

- Nikada se nećemo odreći svoje povijesti, ali uvijek tražimo i svoju budućnost, zato je iznimna važnost ove obljetnice prve pučke škole u BiH - poručuje gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?