Izvjesna kriza nakon međunarodne intervencije i odluka srpskih vlasti

Iz RS-a zbog nametanja zakona najavili blokade, a "trojka" poziva na dogovor

NSRS
Dejan Rakita/PiXSELL
30.03.2024.
u 21:00

Dodik predlaže i da Republika Srpska nastavi provođenje svih do sada donesenih akata u vezi sa Statusom, odnosno da se povuče iz sporazuma o Oružanim snagama, VSTV-u, neizravnim porezima i svim drugim sporazumima te da aktivira Zakon o Agenciji za lijekove i donese druge zakone po hitnom postupku

Pred Bosnom i Hercegovinom je, posve izvjesno, nova kriza koja je nastala nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i odgovorom vlasti Republike Srpske koje su sa zasjedanja Narodne skupštine toga entiteta dale rok od tjedan dana za poništavanje odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta u Parlamentu BiH, piše Večernji list BiH.

Svoje zahtjeve je na okončanju cjelodnevnog zasjedanja Narodne skupštine obuhvatio čelnik RS-a Milorad Dodik. - Na istoj sjednici u Parlamentarnoj skupštini BiH treba donijeti Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima, ali i razvlastiti SIP kao paradržavni institut. Parlamentarna skupština treba potvrditi ustavno određenje tako što će reći da je ta institucija jedina nadležna za donošenje zakona - rekao je Dodik.

Bez odluka

Po njegovim riječima, potrebno je i da se utvrdi ubrzan put za članstvo u Europsku uniju, da se donese deklaracija o teritorijalnom integritetu BiH i tako pošalje poruka želje za stabilizacijom. Na toj Skupštini trebalo bi, po njegovu prijedlogu, američkog, njemačkog i britanskog veleposlanika i visokog predstavnika Christiana Schmidta proglasiti neprijateljima BiH i zabraniti im rad u BiH. Ako se to ne dogodi, Dodik je predložio da Republika Srpska, odnosno njezini predstavnici, budu u institucijama BiH, ali da ne odlučuju. Moguće je i raskidanje suradnje sa sadašnjim partnerima, ali i ponuda te novi dogovor s drugim strukturama u BiH. Republika Srpska donijet će i deklaraciju o ustavnom uređenju BiH s dvama entitetima i trima konstitutivnim narodima. Dodik predlaže i da Republika Srpska nastavi provođenje svih do sada donesenih akata u vezi sa Statusom, odnosno da se povuče iz sporazuma o Oružanim snagama, VSTV-u, neizravnim porezima i svim drugim sporazumima te da aktivira Zakon o Agenciji za lijekove i donese druge zakone po hitnom postupku. - Da Republika Srpska donese svoj izborni zakon u formi nacrta, da bi se mogao što prije provesti javni dijalog o tome, da se u najskorije vrijeme krene u realizaciju ovoga. Јa ću potpisati. Dajte mi zakon, ja ću ga potpisati. Republika Srpska će inzistirati na daytonskoj ulozi Srbije i na uskrsnom saboru, gdje treba konstatirati da su Bošnjaci prekršili sporazum te da je Srbija spremna u međunarodnim institucijama braniti Republiku Srpsku i Dayton - naveo je Dodik. U zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske navodi se kako će institucije tog entiteta poduzeti potrebne mjere da bi se "zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralizirale posljedice neustavnog djelovanja na teritoriju RS-a". Ako se ne ispune uvjeti, Narodna skupština Republike Srpske će naložiti izabranim predstavnicima da prestanu odlučivati na razini BiH i da se više ne vraćaju u taj proces. Osudili su "protuustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija Republike Srpske i ojačati institucije BiH". Osudili su korištenje Suda i Tužiteljstva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, koje su u suprotnosti s odredbama Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i H.

Američke sankcije

- Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva financija SAD-a kao sredstva pritiska na građane, političke stranke i organizacije, ali i demokratski izabrane dužnosnike Republike Srpske kojima se krše njihova ljudska prava i slobode. Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njezinih dužnosnika, u cilju da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protuustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, bit će smatrano činom terorizma - navode u zaključcima. Iz "trojke" su nejasno odgovorili na zahtjeve iz Republike Srpske pozivajući na nastavak razgovora. - Za sve postoji rješenje i nema sumnje da ćemo ga naći mi, političari iz Bosne i Hercegovine, bez nametanja, ali samo ako budemo iskreni i realni u zahtjevima - naveli su iz "trojke". Međunarodna administracija prešutjela je ovoga puta zaključke iz RS-a, ali nije Islamska zajednica. Reagirali su na tvrdnju predsjednika entiteta RS-a kako "muslimani" mogu živjeti na 25 posto teritorija. Nazvali su to novim pozivom na etničko čišćenje i konačnu realizaciju genocidne namjere o uništenju čitavog naroda na dijelu teritorija na kojem je oduvijek živio. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije