Savjeti i preporuke

Izbjegavajte dnevnu vožnju, češće pravite stanke, oprezno vozite...

03.07.2021.
u 15:59

Sezona godišnjih odmora već je počela, što znači povećan promet na ulicama, zbog čega bi se vozači prije polaska na putovanje trebali informirati o stanju na cestama te prohodnosti, ali i uvjetima prelaska preko granice, piše Večernji list BiH. - Zbog izrazito visokih dnevnih temperatura savjetuje se putovati u ranim jutarnjim ili večernjim satima te da se tijekom vožnje prave češće stanke. Budite maksimalno oprezni te poštujte prometna pravila - priopćili su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba - BiHAMK.

Osim izbjegavanja putovanja tijekom dana, kada su temperature zraka previsoke, treba voditi računa i o drugim stvarima. Vrlo je važno ne preopteretiti vozilo jer prevelika težina može loše utjecati na vozne značajke vozila. Prtljagu nemojte slagati iznad visine stražnjih sjedala jer se na taj način znatno smanjuje vidno polje i povećava opasnost da u slučaju nagloga kočenja predmeti složeni otraga odlete naprijed. U slučaju da je prtljažnik pun, ne stavljajte prtljagu u vozilo između putnika, nego radije upotrijebite krovni prtljažnik ili pak prikolicu. Teška prtljaga ili prikolica koju vučete i za vozilo i za gume znače dodatno opterećenje. Ako je vozilo potpuno opterećeno putnicima i prtljagom, tlak u gumama mora biti viši. I ljetna vrućina povećava tlak u gumama. Treba ga provjeriti kad su gume hladne, dakle, prije putovanja i prilagoditi ga težini natovarenoga vozila. Naravno, vozači moraju računati i na nesreće, odnosno da se guma u vožnji može probušiti, zbog čega je potrebno uvijek pri ruci imati telefonski broj pomoći na cesti. Hrana, piće, lijekovi, igračke za djecu i stvari koje bi vam tijekom vožnje mogle trebati važno je čuvati na lako dostupnom mjestu u vozilu.

Kako pokazuju ispitivanja, visoke temperature imaju jednak učinak kao 0,5 promila alkohola u krvi. Ako na automobilskim staklima nemate sjenila, ljeto je pravo vrijeme da razmislite o njihovoj kupnji.

Sigurnost u vožnji svakako treba biti na prvom mjestu, zbog čega je vožnju potrebno prilagoditi situaciji na cesti, odnosno gužvi, vrućinama, vidljivosti, moguće duljem putu kočenja zbog veće opterećenosti vozila i slično.

Pozornost na cesti treba obratiti i na promet oko sebe te se pridržavati sigurne udaljenosti, posebno ako putujete s obitelji na godišnji odmor. Osim ovih pravila, kojih bi se svaki vozač trebao strogo pridržavati, vrlo je važno informirati se o stanju na cestama te duljini zadržavanja na graničnim prijelazima, gdje čekanja mogu trajati i po nekoliko sati. Dobra je vijest što je posljednjih dana pušten dvosmjerni promet kroz tunel Crnaja, koji se nalazi na magistralnoj cesti M-17 između Konjica i Jablanice, a kroz koji se dulje vrijeme prometovalo naizmjenično. - Imat ćemo novi režim, odnosno kroz Crnaju će se odvijati dvosmjeran promet. A navečer od 20 do 5 sati ujutro promet će biti kakav je i sada - naizmjeničan. Tada će izvođači raditi preostale radove. Možemo reći da smo s ovom fazom završili najteži dio posla na zahtjevnoj rekonstrukciji tunela - istaknuo je prije nekoliko dana Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH. Inače, točnu sliku stanja na cestama svi koji planiraju na godišnji odmor ili pak dulje putovanje mogu vidjeti na službenoj stranici BiHAMK-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije