TIBiH

Izbornim zakonom spriječiti zlouporabe u kampanji

izbori bih
22.01.2016.
u 14:34

TIBiH je predložio uvođenje zabrane plaćenog oglašavanja državnih, entitetskih i organa lokalne uprave, javnih poduzeća, ustanova i fondova koje na bilo koji način može favorizirati političke subjekte u tijeku izborne kampanje

Transparency International BiH uputio je Interresornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva prijedloge i preporuke za unapređenje Izbornog zakona, usmjerene na sprečavanje zlouporabe javnih sredstava, javnih funkcija i institucija tijekom predizborne kampanje, neprimjerenog pritiska na birače i kupovine glasova kroz zapošljavanje, poticaje i donacije.

Iz TIBiH navode da su vršili monitoring izbornih kampanja za opće izbore 2010. i 2014. godine, u okviru kojih su zabilježeni brojni primjeri korištenja javnih institucija i poduzeća, kao i privilegija koje donose javne funkcije u svrhu predizborne promocije.

- Ovi primjeri obuhvaćali su korištenje službenih vozila i osoblja za potrebe stranačkih skupova, korištenje kampanja institucija ili javnih poduzeća za promociju stranke, upotrebu prostorija institucija za pripremu ili provođenje predizbornih aktivnosti, te korištenje funkcija koje kandidati obavljaju u institucijama da bi se vršio pritisak na glasače. Ovo dovodi do neravnopravnog položaja kandidata i stranaka na izborima, ali i omogućava izravnu zlouporabu javnih resursa za osobne potrebe kandidata ili stranaka. Zbog toga, TIBiH naglašava kako je neophodno jasno i precizno odrediti zabranjene oblike ponašanja kandidata koji obavljaju javne funkcije i propisati njihovo ponašanje od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, priopćeno je iz ove nevladine organizacije.

TIBiH je predložio uvođenje zabrane plaćenog oglašavanja državnih, entitetskih i organa lokalne uprave, javnih poduzeća, ustanova i fondova koje na bilo koji način može favorizirati političke subjekte u tijeku izborne kampanje, kao i zabranu korištenja prostorija javnih organa i poduzeća za pripremu i realizaciju aktivnosti kampanje.

Jedan od prijedloga odnosi se na ograničenja na proračunsku potrošnju, na način da ona u predizbornom razdoblju ne smije biti znatno veća od prosjeka, a u isto vrijeme osigurati veću transparentnost utroška javnih sredstava u danom razdoblju. Također je neophodno uvesti ograničenja na zapošljavanje u javnoj upravi, javnim poduzećima i fondovima da bi se spriječila kupovina glasova putem zapošljavanja.

Predloženo je uvođenje jasnih pravila o zabrani korištenja službenih automobila, helikopterskih i drugih servisa za aktivnosti izborne kampanje (posjećivanje predizbornih skupova i sl.) i detaljno razgraničenje javne od stranačkih funkcija, odnosno pojavljivanje funkcionera u svojstvu javnih funkcija ili kandidata na izborima, kroz ograničenja na pojavljivanja u javnoj funkciji u svrhu predizborne promocije ili uvođenje pauze u vršenju visokih javnih funkcija tijekom službene predizborne kampanje, jer je ono svakako podređeno predizbornim aktivnostima.

TIBiH je u priopćenju naglasio i potrebu detaljnijeg definiranja odredbi koje se odnose na zabranu kupovine glasova i pritiska na birače, na način da se zabrani svaki oblik davanja poklona u vidu novca ili robe, ili i samog stavljanja u izgled neke koristi, bilo da je ona novčana, ili u vidu zaposlenja, imenovanja, napredovanja i sl., u zamjenu za glas za određenog kandidata ili stranku, prenosi Fena. 

Neophodnost proširenja ovih odredbi vidljiva je iz sve češće prakse kandidata i stranaka da biračima dijele novac, hranu, obećavaju zaposlenja, kako bi na taj način osigurali glas, što se svakako može podvesti pod kupovinu glasova. Na isti način je neophodno definirati i zabraniti pritiske na zaposlene u institucijama, prijetnje i uvjetovanja u svrhu prikupljanja glasova na osnovu utjecaja ili pozicije koju kandidat ima u javnoj instituciji.

Preporuke su se odnosile i na uvođenje nadzora nad imovinskim kartonima i povećanje novčanih sankcija za kršenje odredbi Izbornog zakona, jer postojeće nisu srazmjerne dobiti koju politički subjekti mogu imati kršenjem zakona.

TIBiH je apelirao na članove Interresorne radne grupe da iskoriste priliku koja im je pružena za unapređenje Izbornog zakona, te da u proces rasprava i izrade nacrta uključe javnost i civilno društvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije