najam stana

Iznajmljivanje "stana na dan" unosan biznis koji je često u "sivoj zoni"

iznajmljivanje stana
Ilustracija
16.07.2023.
u 19:05

Za vlasnike stanova mnogo je veća isplativost najam na mjesečnoj razini

Osim mjesečnog, trend jednodnevnog najma stana proteklih godina zaživio je u gotovo svim bh. gradovima, pogotovo u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci, piše Večernji list BiH.

Umjesto odlaska u hotel ili prenoćište neke druge vrste, posljednjih godina sve više ljudi odlučuje se na opciju zvanu "stan na dan".

Kolika je zarada

Smještaj nude vlasnici stanova čija veličina varira od garsonijere do trosobnog stana. Blizina središta grada, dobra opremljenost, parkiralište ili garaža te ponuda na internetu s fotografijama - preporuke su za najam. Isplativost iznajmljivanja "stana na jedan dan" za vlasnike stanova mnogo je veća nego najam na mjesečnoj razini. Ogroman dio ovog biznisa ostaje u "sivoj zoni". Iako su inspekcije pojačale kontrolu nad sve popularnijim "stanovima na dan", to je potegnulo pitanje koliko ovih subjekata tu djelatnost obavlja privatno, odnosno bez prijavljivanja. Podaci Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF) iz veljače kažu kako je prijavljenih "stanova na dan" na teritoriju RS-a 1468, dok, s druge strane, hotelijeri i hostelijeri ističu kako je taj broj u realnosti dvostruko veći. - Od broja registriranih subjekata koji pružaju ovu uslugu možda je čak dvostruko više onih koji to rade neregistrirani, u privatnoj režiji - kazao je ranije za Nezavisne Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a "HoReCa". Za dnevni najam stana vlasnici traže od 50 KM naviše, što znači da mjesečno od iznajmljivanja stana mogu naplatiti 1500 KM, pa i više. U RS-u je tijekom prošle godine provedeno 30 kontrola objekata koji se bave najmom po načelu "stan na dan", a u pet slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

Na osnovi toga izdane su tri inspekcijske odluke i tri prekršajna naloga u iznosu od 1500 KM. Iz Inspektorata RS-a naglašavaju da je u suzbijanju neregistriranog najma stanova ostvaren vidan napredak. Uprava za inspekcijske poslove RS-a u proteklom je mjesecu izvršila 233 kontrole u cilju suzbijanja obavljanja neregistrirane djelatnosti pružanja usluga smještaja po načelu "stan na dan" i izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 30.200 KM. Od 2018. tržišna inspekcija je na osnovi reklama i oglasa o izdavanju apartmana i soba po načelu "stan na dan" počela s pojačanim nadzorom subjekata koji su oglašavali ove usluge. I Porezna uprava Federacije BiH vrši inspekcijski nadzor poreznih obveznika koji iznajmljuju stanove, kuće, sobe i apartmane za koje postoje dokazi i saznanja da su ostvarili dohodak po osnovi najma imovine "na dan", a da to nisu prijavili Poreznoj upravi. Kontrole se provode na osnovi saznanja, obavještajno-istražnih podataka i anonimnih prijava tijekom kojih se utvrđuje porez na imovinu i porez na dohodak od imovine i imovinskih prava.

Održavanje, praćenje...

- Poreznoj upravi Federacije BiH smanjene su mogućnosti inspekcijskog nadzora jer inspekcijski nadzor privatnih kuća, stanova, soba podrazumijeva ulazak u privatni prostor i narušavanje privatnosti, zbog čega se događalo da su mnogi građani negodovali i da su spriječili kontrolu zbog povrede prava na privatnost, odnosno tražili su sudski nalog bez kojeg inspektor ne može izvršiti kontrolu stambenog prostora - kazali su za Faktor iz Porezne uprave FBiH. U 2022. na području FBiH po osnovi poreza na dohodak fizičkih osoba od imovine i imovinskih prava uplaćeno je ukupno 9,410.318 KM, a u razdoblju od siječnja do travnja 2023. uplaćene su ukupno 5,229.122 KM. Porezna uprava ne vodi posebne evidencije podnesenih prijava po osnovi izdavanja imovine "na dan", što znači da su u navedenim podacima uključene sve prijave, kao i prijave najma imovine "na dan" i plaćeni porez na dohodak od imovine i imovinskih prava. - "Stan na dan" zahtijeva stalnu prisutnost, praćenje, održavanje. Različiti su prohtjevi stanara, a svima se mora izići ususret. Od najma stana "na dan" zaradim oko 800 KM mjesečno. Toliko mi ostane kada platim čistačicu i račune, mnogo je bolje nego iznajmljivanje na dulje jer bih tada od najma svog stana zaradio oko 400 KM - kaže jedan od iznajmljivača.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije