Najdugovječniji TV snimatelj iz Lepeničke doline Marko Lijak Jaro proslavio 80. rođendan

Jaro se prihvatio kamere u vremenu kada je snimati bilo isto kao nositi glavu u torbi

storyeditor/2023-10-16/ljiljak.jpg
17.10.2023.
u 16:00

U dobrom društvu, sa svojim najbližima, obitelji i rodbinom, prijateljima, ali i kolegama s kojima je na Hrvatskoj televiziji Kiss proveo najveći dio radnog vijeka, Fojničanin Marko Lijak, prepoznatljiv i po nadimku Jaro, proslavio je 80. rođendan, piše Večernji list BiH.

Najljepši posao

Lijak, koji je bio i ostao Jaro (od riječi jaran, prijatelj), svima koji ga poznaju i s njim život dijele bez sumnje je bio najprepoznatljivije lice iza kamera HRT Kiss. S ovom je televizijom Lijak kao rođeni Fojničanin izrastao u vrsnog TV snimatelja, a po potrebi i kamermana u studiju i za potrebe prijenosa različitih događaja uživo. Kamere, koju je dobio od brata Ante, koji godinama radi u Švicarskoj, Lijak se prihvatio u vremenu kada je između kamere na ramenu ili ruci i glave u torbi često stajao znak jednakosti, u ratnim i poratnim vremenima kada su snimke mnogih događaja u Lepeničkoj dolini bile puno više od "sirovog materijala" za TV prilog ili reportažu. Mnoštvo Jarinih snimaka obišlo je svijet posredstvom razmjene s HRT-om, kao i drugim TV kućama s kojima je HRT Kiss tijekom svojega postojanja, prije integriranja u RTV Herceg Bosne, surađivao.

- To je za mene najljepši posao, volim ljude i raditi s ljudima. Znalo je biti i teško, ali kad volite ono što radite, ništa nije preteško - kazao nam je slavljenik govoreći o svome poslu TV snimatelja.

Marko Lijak, osim kamere, prepoznatljiv je i po jedinstvenom smislu za humor i metodama prenošenja znanja na mlađe kolege narodnom terminologijom, uz koju se bolje uči i pamti, ali nerijetko i nasmije do suza. I u mirovini Lijak rijetko miruje. Već godinama živi u Fojnici u koju se odavno vratio, nakon prognaničkih godina provedenih u Kiseljaku. Mnogima je danas prepoznatljiv po iščitavanju novina uz jutarnju kavu, navike koja polako nestaje. No, za Jaru je ona dio dnevnih rituala uz koje je u deveto desetljeće života zagazio vitalan. Toliko da se nitko ne bi previše začudio ako bi ga ponovno vidio s kamerom u ruci kako bilježi za ljude ovih prostora važne događaje, baš kao nekad, otrgnuvši ih zauvijek zaboravu.

I baš kao što je on sačuvao mnoge uspomene i događaje bilježeći ih objektivom kamere, tako je i Jaro mnogima i nakon odlaska u mirovinu ostao u sjećanju kao najprepoznatljivije lice iza kamere, mnogi bi rekli male i lokalne, a zapravo vrijedne televizije koja će bez sumnje ostati upisana u povijesti ratnih i poslijeratnih hrvatskih medija u BiH. A dok se to ne dogodi, Lijaku su od bivših kolega rođendanske čestitke stigle sa svih strana svijeta.

Ponosan na kolege

- To su bili i ostali moji prijatelji s kojima nikad nisam izgubio kontakt. Sad imam malo više vremena od njih pa ih nazovem često. One koji još pišu i rade na televiziji pratim ponosan jer su to moji kolege - kazao nam je nakon rođendanske fešte upriličene u Deževicama Marko Lijak, koji je za sve koji ga poznaju jednostavno - Jaro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije