ISPROBAJTE

Jogurt pita s makom: Prhko tijesto, mak i lagani jogurt sloj...

coolinarika
10.07.2023.
u 07:51

Ovaj kolač/torta sigurno će vas oduševiti. Lagani je ljetni kolač s prhkim tijestom, makom i laganim jogurt slojem...prefino...

Sastojci

300 g mekog brašna

200 g putera/maslaca

100 g Šećera ( kristal) - može i šećer u prahu

1 Vanilin šećer 

1/2 Praška za pecivo 

2 žumanjka

naribana korica limuna

prstohvat soli

po potrebi žlica vrhnja

 

Za nadjev od maka

200 g mljevenog čistog maka

40 g instant griza

100 g Šećera ( kristal)

15o ml kipućeg mlijeka ( možda će trebati i manje )

2 žlice pekmeza od marelice

 

Za nadjev od jogurta

2 čvrsta jogurta 3,2%mm

1 kiselo vrhnje 12%mm - plavo

100 g Šećera ( kristal)

1 Vanilin šećer 

2 bjelanjka

40 g oštrog brašna (cca 3 žlice)

 

Priprema

1.Umijesiti tijesto od svih sastojaka. Prosijanom brašnu sa praškom za pecivo dodati šećer i vanili šećer pa maslac narezan na listiće i naribanu koricu limuna, piše Coolinarika.

Izmiksati spiralnim nastavcima ili izmrvim prstima i kad se stvore nakupine mrvica dodati žumanjke i miksati dalje. Ukoliko vam se smjesa nije povezala, dodajte žlicicu vrhnja i nastavite miksati. Kad se sve poveže i ne lijepi za posudu izvadite tijesto iz posude i odvojite 1/3, umotajte u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač ( to se kasnije nariba na jogurt sloj ). Ostatak tijesta također pokriti i odložiti na hlađenje u hladnjak ( cca 15 minuta do pola sata ). Za vrijeme dok se tijesto rashlađuje, pripremiti nadjeve.

2. Za nadjev od maka u posudi pomijesati mak, šećer, griz i preliti kipućim mlijekom ( ne svu količinu mlijeka, možda ne bude trebalo, ovisi o maku). Umiješati 2 žlice pekmeza. Nadjev bi trebao biti lagano kremaste konzistencije, ne prerijedak. Staviti sa strane na hlađenje.

3. Za nadjev od jogurta prvo izmiksati bjelanjke u snijeg sa polovicom količine šećera i odložiti sa strane. Zatim u drugoj posudi izmiksati jogurte, vrhnje, drugu polovicu količine šećera i vanili šećer. Uzeti veću špatulu za miješanje smjese, dodavati u smjesu od jogurta naizmjenično snijeg i brašno ( 3 žlice ). Dobro izmješati da se sve sjedini.

4. Izvaditi tijesto iz hladnjaka i razvaljati na veličinu kalupa. Zadignuti rubove tijesta otprilike 1,5cm ili do predvidjene visine sloja maka. U hrpicama istresti nadjev od maka i razmazati po tijestu u što ravnijem sloju. Zatim izliti nadjev od jogurta i poravnati. Lupiti tepsijom o stol da se sam izravna. Na taj sloj naribati onu trećinu tijesta iz zamrzivača. Staviti na pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. Temperaturu pečenja i duljinu prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Okvirno, 180 stupnjeva i 40 minuta, dok ne porumeni i površina lagano počne pucati, još uvijek se mora malo tresti jogurt sloj, stisne se kod hlađenja.

5. Nakon što se djelomično rashladi, možete po želji posipati šećerom u prahu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se do kraja ohladi. Rezati na šnite u ovom slučaju. Može se peći i u četvrtastom kalupu 24X30cm pa se reže na kocke

 

Image

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije