NOVI ZASTOJ

Još se čeka izdavanje dozvole od Općine i spomenik stiže u Sarajevo

'papa ivan pavao II'
Foto: 'Photoshop'
14.02.2014.
u 09:41

U pitanju je, prije svega, visina podesta, a prema dogovorenom, problema više ne bi trebalo biti.

Spora oko izgradnje spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu više nema, kazao nam je ekonom Vrhbosanske nadbiskupije Luka Kesedžić, napominjući da je samo pitanje kako da se najbolje uskladi autorovo rješenje s pravilima što se odnose na nacionalne spomenike, kao što je katedrala, uz koju će spomenik stajati. U tom smislu ne smiju se vršiti intervencije na arhitekturi objekta katedrale koji je ujedno i zaštićeni spomenik kulture. U pitanju je, prije svega, visina podesta, a prema dogovorenom, problema više ne bi trebalo biti.

Očitovanje Komisije

Tomu je doprinio i sam autor idejnog rješenja spomenika Hrvoje Urumović, ističe Kesedžić. Vrlo je bitan njegov stav, jer je on odabran na europskom natječaju i naravno da se svaka preinaka, prije svega, njega mora ticati - rekao nam je Kesedžić dodavši da će budući potezi u vezi sa spomenikom ovisiti o tome što točno bude stajalo u očitovanju državne Komisije za nacionalne spomenike. Mi očekujemo da će sve ići svojim redom, te da će Služba za urbanizam Općine Stari Grad uskoro izdati dozvolu - kaže Kesedžić. Nakon toga slijedi prikupljanje novčanih sredstava. On vjeruje da će oni koji su obećali dati sredstva to i učiniti, a, siguran je, kao i uvijek, najviše će pomoći ljudi koji daju srcem, kao što je to nedavno učinjeno na donatorskoj večeri u Zagrebu na kojoj je prikupljeno 300.000 kuna. Mi se do sada nismo mogli ni obraćati potencijalnim donatorima kad nismo imali dozvolu, ali vjerujem da će i to brzo biti, i da će se rokovi ispoštovati - kaže Kesedžić.

Datum postavljanja

Procedura se iz više razloga odužila, pa i zato što je bilo i onih koji su ideju pokušali zaustaviti. Planirano je bilo da spomenik papi Ivanu Pavlu II. bude podignut na ovogodišnju, 17. godišnjicu papinog dolaska u Sarajevo 12. i 13. travnja. Prema posljednjim informacijama glas mira, kako je kardinal Vinko Puljić nazvao papin spomenik, najvjerojatnije bi se trebao postaviti ispred katedrale 27. travnja. Hrvoje Urumović, autor idejnog rješenja spomenika, rođeni Sarajlija, zamislio je da Papa bude oslonjen na papinski štap kao simbol papinskog stolca, blago pognute glave, skrušenog i lica okrenutog ljudima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?