Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Josip Brkić sastao se s državnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Darjom Bavdaž Kuret

vmbm
20.04.2017.
u 15:11

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se na bilateralnim konzultacijama 19. travnja 2017. godine s državnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Darjom Bavdaž Kuret u Ljubljani.

Na konzultacijama razgovarano je o bilateralnim odnosima dvaju zemalja, regionalnoj suradnji te europskom putu BiH. Sugovornici su se složili da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno dobri i prijateljski te izrazili uvjerenje da će se dosadašnja dobrosusjedska i uspješna bilateralna suradnja između Slovenije i BiH, u svim aspektima, nastaviti i dalje izgrađivati i jačati. Pozdravili su dosadašnje susrete na visokoj i najvišoj  razini i razgovore na marginama multilateralnih skupova koji potvrđuju da su dvije države posvećene razvoju najboljih mogućih odnosa i što boljoj regionalnoj suradnji.

Zamjenik Brkić istaknuo je da prijateljski i srdačni politički odnosi predstavljaju dobar temelj za jačanje postojećih i daljnje razvijanje ekonomskih odnosa. Izrazio je očekivanje da će u narednom razdoblju, realizacijom najavljenih i započetih aktivnosti, biti nastavljen pozitivan trend izravnih stranih investicija iz Republike Slovenije. Također je istaknuo zainteresiranost Bosne i Hercegovine za unapređenje suradnje u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, klimatskih promjena, nafte i naftnih derivata i građevinske industrije, te izrazio interes za nastavak organiziranja poslovnih susreta gospodarstvenika dvije države.

Zamjenik Brkić je informirao sugovornike o napretku BiH na putu ka europskim integracijama ističući 2016. godinu kao izuzetno uspješnu u ovom procesu, te zahvalio R Sloveniji na pruženoj podršci posebno prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji na sastanku Vijeća za opće poslove u listopadu 2016. godine. Naglasio je opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne suradnje i daljnjem unapređenju dobrosusjedskih odnosa kao i suradnji na području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU. BiH je odlučna da promoviše mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet u regiji i globalno, opredijeljena je za produbljivanje suradnje u oblasti obrane i sigurnosti, te suradnje na planu integracije regije u euro i euroatlantske strukture, naveo je zamjenik ministra Brkić prigodom razgovora.

Državna tajnica Bavdaž Kuret je istaknula da Slovenija podržava napore koje BiH čini u procesu priključenja EU uz napomenu da je ispunjavanje Upitnika Europske komisije biti prva provjera funkcioniranja mehanizma kordinacije. Također, je navela da će Slovenija i dalje ostati advokat regije, ali i BiH na putu ka EU. Izrazila je nadu da će BiH donijeti Energetsku strategiju po uzoru naOkvirnu strategiju prometa BiH.

Državna tajnica je predložila uspostavu mješovite komisije za ekonomsku suradnju dvije zemlje u cilju jačanja i unapređenja suradnje BiH i Slovenije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?