Predsjednik Europske komisije

Juncker upozorio balkanske zemlje da riješe granične sporove

06.02.2018.
u 11:29

 Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je balkanske zemlje koje se nadaju pridruženju EU da nijedna od njih neće biti pozvana u članstvo dok ne riješi sve granične sporove sa svojim susjedima.

Juncker je u utorak poručio europskim zastupnicima da "ti problemi moraju biti riješeni prije pristupa, ili neće biti novih pristupa".

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon obraćanja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Europskom parlamentu.

Hrvatska i Slovenija - obje članice EU - uvučene su u pogranični spor koji proističe iz raspada bivše Jugoslavije u 1990-im. Među brojnim točkama njihovog sporenja je neslaganje oko međunarodne presude koja omogućuje Sloveniji neometan pristup Jadranskom moru.  

Juncker je predložio da bi se Srbija i Crna Gora mogle pridružiti bloku do 2025. godine ukoliko ispune sve uslove za članstvo, prenosi Associated Press.

Komentara 1

NO
normalan95
12:57 06.02.2018.

I Bosna i Srbija su takođe u sporu oko granica. Bosna čak u sporu koji je od životne važnosti za turizam i svaku drugu privredu u BiH! Budite u najmanju ruku K O R E K T N I!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?