Unatoč zaštiti nesreće se događaju

Kakva je sigurnost radnika na gradilištima u BiH?: Otkriveno 316 nepravilnosti

radnici
Foto: Ilustracija
1/3
10.08.2023.
u 07:00

Kao najrizičnije oblasti za radnike izdvajaju se šumarstvo, drvna industrija, građevinarstvo i elektroprivreda, kažu iz Inspektorata Republike Srpske.

U Bosni i Hercegovini su se dogodile dvije nesreće na gradilištima prije par dana. Jedna se dogodila u Sarajevu u kojoj je radnik smrtno stradao, a druga u Banja Luci gdje je radnik pao s visine od 7 metara i zadobio teže tjelesne ozljede. Kakva je sigurnost radnika na gradilištima, posvećuje li im se dovoljno pažnje i kakvi su uvjeti rada, donosi BHRT.

Raditi na unapređenju zakona

Unatoč zakonima koji reguliraju zaštitu radnika na gradilištima, nesreće se ipak događaju. Da Zakon o radu definira alate za zaštitu radnika na radu, podsjećaju i iz Ministarstva rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine.

"Pravila i generalno zakoni i podzakonski akti su definitivno dobro definirali oblast zaštite na radu kada su radnici u pitanju. Definirali su nadležnosti, odgovornosti i obveze samih poslodavaca i samih radnika u cilju prevencije bilo kakvih povreda zaštite zdravlja i svega ostalog, ali nažalost kao i u svim drugim oblastima pa i u ovoj događaju se određeni propusti“, kazao je Adnan Delić, ministar za rad i socijalnu politiku Federacije BiH.

316 utvrđenih nepravilnosti

Kao najrizičnije oblasti za radnike izdvajaju se šumarstvo, drvna industrija, građevinarstvo i elektroprivreda, kažu iz Inspektorata Republike Srpske.

"Na osnovu onoga što inspektori unvrde na terenima možemo reći da se najčešće nepravilnosti odnose na organizaciju i provođenje mjera zaštite na radu, provođenje preventivnih mjera, osposobljavanje radnika za siguran rad te redovito ispitivanje opreme i sredstava rada. Unapređenje oblasti zaštite na radu je proces koji traje kao i svi ostali“, ističe Dušanka Nikolić, glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske.

Unaprijediti zakone

Udruženje poslodavaca ukazuje kako je potrebno zaštitu radnika na radu podići na višu razinu.

"Registar povreda na radu je nešto što moramo uraditi vrlo brzo, tako da u konačnici mislimo da će izmjenom regulative i poboljšanjem integriteta inspektora doći do poboljšanja u ovoj oblasti“, smatra Saša Aćić, Unija poslodavaca Republike Srpske.

"Ne bismo mogli u potpunosti biti zadovoljni zaštitom na radu, a to je naravno uvjetovano čitavim nizom okolnosti. Novi zakon propisuje skupe obaveze i odgovornosti poslodavaca kada se radi o pitanjima zaštite na radu“, podsjeća Mario Nenadić iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Osposobljavanja radnika za rad te osiguranje adekvatne opreme i sredstava od poslodavaca najbitnije su mjere zaštite na radu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?