Dvadeset sedam djevojaka iz cijeloga svijeta natječu se za titulu najljepše Hrvatice

Kandidatkinje za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji stigle u Tomislavgrad

nosnja
Foto: Večernji list
1/6
24.06.2014.
u 20:14

Za održavanje manifestacije najzaslužniji su otac Zvonko Martić i načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin

Dvadeset sedam djevojaka, pristiglih iz cijeloga svijeta, koje se 28. lipnja u Gradskoj športskoj dvorani  u Tomislavgradu natječu za titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, stigle su danas u Karmel sv. Ilije na obalama Buškoga jezera, koji će im biti privremeni dom idućih dana. 
Na samom dolasku dočekali su ih i pozdravili prior ovoga karmela o. Zvonko Martić, jedan od najzaslužnijih za održavanje ove manifestacije te općinski načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, koja financijski potpomaže cijelu manifestaciju.
Inače, ovaj zanimljivi program organiziraju Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan RH i općine Tomislavgrad, i uz pomoć Vlade Hercegbosanske županije.
Djevojke su pristigle iz dvadeset jedne države svijeta, i to iz Novoga Zelanda, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, Perua, Mađarske, Njemačke, Srbije, Austrije, Belgije, Italije, Slovenije, Crne Gore, Češke, Slovačke, Rumunjske, Makedonije, Kosova i Španjolske te Bosne i Hercegovine, 
Zanimljivo je da će iz nekih zemalja sudjelovati i po dvije kandidatkinje, u različitim narodnim nošnjama, većinom iz krajeva otkud potječu njihovi roditelji, bake i djedovi. Tijekom boravka u domovini, djevojke će 26. lipnja posjetiti Zagreb, gdje će ih primiti predsjednik RH, dr. Ivo Josipović a potom i predsjednik Hrvatskog državnog sabora, Josip Leko. 
Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Među natjecateljicama biraju se najljepša djevojka te prva i druga pratilja, a posjetitelji web i facebook portala Udruge Stećak za miss fotogeničnosti izabrali su Ingrid Mariu Reis Toth iz Brazila, koja je osvojila 1068 glasova. Zanimljivo, tijesna borba između pobjednice i djevojke iz Vojvodine trajala je cijelih mjesec dana, međutim ipak je pobjedu odnijela Hrvatica iz daleke južne Amerike. Kao nagradu pobjednica je dobila repliku tradicijskoga nakita. 
Ako vas živo zanima tko će biti najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji, obvezno dođite iduće subote do Tomislavgrada i od 19 sati pratite ovo lijepo natjecanje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije