veleposlanik Turske

Koç: Počinju razgovori za studiju izvodljivosti autoputa Sarajevo-Beograd

03.02.2018.
u 19:48

Predstavnici nadležnih institucija za cestogradnju iz Turske sljedeći tjedan će započeti istovremene razgovore s nadležnima iz BiH i Srbije kako bi se uradila analiza u vezi s izgradnjom predloženih trasa autoputa Sarajevo - Beograd odnosno studija izvodljivosti.

Potvrdio je to u intervjuu za Fenu veleposlanik Republike Turske u BiH Haldun Koç.

Izrazio je zadovoljstvo dokle se došlo u procesu razgovora o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd budući da je, kako kaže, na ovotjednom radno-konsultativnom sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem utvrđeno da će se graditi oba predložena pravca, preko Tuzle i preko Višegrada.

- U protekloj godini čule su se različite izjave dokle je došao ovaj projekt. Bilo je tu nedoumica koja će trasa biti izabrana odnosno kuda će sve prolaziti ovaj put između Sarajeva i Beograda. U tom pogledu Turska je stalno napominjala da koliko god je ovo jedan veliki ekonomski, gospodarski projekt, da ima socijalnu stranu, ali i političku, jer će sigurno doprinijeti stabilnosti Srbije i BiH – rekao je Koç.

Od početka razgovora u vezi izgradnje autoputa naglasio je da Turska nikada nije postala dio nekih rasprava, već naprotiv uvijek je na svim razinama, uključujući i najvišu razinu, uvijek naglašavala svoju odlučnost da podrži jedan ovakav projekt.

- U tom smislu, Turska je zadovoljna što će jednog dana biti dijelom ovog projekta. O tome se razgovaralo prilikom nedavnog službenog posjeta predsjednika Turske Srbiji, kao i na radnom sastanku Erdogana s Vučićem i Izetbegovićem. Tom prilikom, Erdogan je želio razmotriti što se može konkretno uraditi, te je pozitivno što je zaključeno da treba graditi obje predložene trase i da tu nema alternative – rekao je Koç.

Odgovarajući na pitanje kako Turska financijski planira podržati projekt kaže da u ovom trenutku to nije moguće reći jer se trebaju uraditi sve analize da bi se utvrdili tehnički detalji dionica od broja tunela do broja mostova i svega drugog što čini jedan autoput.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije