U povodu patrona župe Sv. Ivana Krstitelja

Kolaudacija restauriranih orgulja u Kraljevoj Sutjesci

Foto: Nedjelja.ba/Almin Tabak
1/3
23.06.2023.
u 08:09

Orgulje su izrađene u poznatoj orguljarskoj radionici Heferer i sinovi iz Zagreba, a u Kraljevu Sutjesku dopremljene su i na kor crkve postavljene 1909. Od tada su djelomično obnavljane, a temeljitu restauraciju ove su godine obavili majstori orguljari – braća Pero i Franjo Moritz, restauratori iz Ilače (Hrvatska).

U povodu patrona župe Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, kao i prigodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe, održana je svečana kolaudacija restauriranih orgulja u sutješkoj župnoj i samostanskoj crkvi.

Kolaudaciji orgulja prethodilo je misno slavlje, koje je predvodio profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Emanuel Josić, uz koncelebraciju župnika i gvardijana fra Bone Tomića i ostalih pristiglih svećenika te mnoštva domaćeg puka i vjernika pristiglih iz različitih krajeva, uz posebne goste hodočasnike iz Aachena, predvođene voditeljem Hrvatske katoličke misije u ovom njemačkom gradu fra Ivicom Radićem.

Na početku kolaudacije gvardijan Tomić pozdravio je prisutne, posebno kolaudatore, iznio kratku povijest orgulja, i najavio drugu fazu njihove restauracije - ugradnju elektro-magnetskog sviraonika, te zahvalio svim pokroviteljima restauracije i kolaudacije, piše Nedjelja.ba

Kolaudatori su bili ugledni glazbenici: Nikolina Brkić, Ljubica Vuletić Marjanović, Bartolomej Stanković i Katja Krolo-Šarac, a posebni gosti kolaudacije bili su trubač Benjamin Drijenčić i proslavljeni operni prvak Ivica Šarić.

Na programu su bila djela Franje Bosanca, Dietricha Buxtehudea, Johanna Sebastiana Bacha, Tomasa Albinonija, Georga Philippa Telemanna, Franza Schuberta, Franje Dugana, Anđelka Klobučara i fra Slavka Topića.

Orgulje su izrađene u poznatoj orguljarskoj radionici Heferer i sinovi iz Zagreba, a u Kraljevu Sutjesku dopremljene su i na kor crkve postavljene 1909. Od tada su djelomično obnavljane, a temeljitu restauraciju ove su godine obavili majstori orguljari – braća Pero i Franjo Moritz, restauratori iz Ilače (Hrvatska).

Oni su u proteklom razdoblju uspješno restaurirali sve bitne elemente ovih orgulja, a osobno su i nazočili kolaudaciji te se tom prigodom okupljenima obratio Pero Moritz i objasnio proces restauracije, dok je njegov brat Franjo započeo kolaudaciju izvedbom Preludija u D-duru nepoznatog autora.

U kratkom predahu između dvije kompozicije za orgulje i trubu, začule su se i najstarije sačuvane (pozitiv) orgulje u Bosni i Hercegovini, koje su u Kraljevu Sutjesku dopremljene davne 1865./1866.

Program kolaudacije vodio je Bartolomej Stanković, a svi prisutni imali su prilike pratiti video prijenos s kora na velikom platnu, kao i live prijenos na Facebook stranici Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska.

Među ostalima, kolaudaciji su nazočili i načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić, privrednici, predstavnici medija, kao i veliki broj gostiju pristiglih iz različitih krajeva.

Nakon kolaudacije, uslijedilo je zajedničko druženje i prigodni domjenak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije