zaokružiti formiranje vlasti

Kolegij Doma naroda ovisi o izboru srpskog člana

'dom naroda.1'
Foto: ''
11.02.2015.
u 09:07

Istječe dvotjedni rok koji je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH dao sam sebi za završetak procesa konstituiranja, odnosno za izbor rukovodstva Doma. Očekuje se održavanje sjednice na kojoj bi se konačno riješilo pitanje srpskog člana Kolegija. Problem se pojavio na konstituirajućem zasjedanju kada je Klub Bošnjaka, u kojem većinu imaju SDA i DF, problematizirao prijedlog da Nebojša Radmanović iz SNSD-a bude srpski predstavnik u Kolegiju. Radmanović je prijedlog većine u srpskom klubu i imajući u vidu strukturu i ulogu Doma naroda Parlamenta BiH, gdje je nacionalna reprezentativnost vrlo važna, ostaje vidjeti kako će se pitanje izbora srpskog predstavnika u Kolegiju Doma riješiti na samoj sjednici.

Princip koji zagovaraju

HDZ BiH s partnerskim HSS-om koji su zajedno u koaliciji HNS-HDZ BiH ima četiri od pet izaslaničkih mjesta i izbor Bariše Čolaka kao hrvatskog predstavnika u čelništvu Doma naroda nije upitna. Slično je i s izborom bošnjačkog predstavnika Safeta Softića koji također ima potporu u svom nacionalnom klubu. Jedini koji je ostao „upitan“ jeste srpski predstavnik u Kolegiju. SDA i DF hoće da u čelništvu gornjeg doma bude Ognjen Tadić (SDS) koji je izbor Saveza za promjene koji ima dva od pet izaslanika. SDA i DF ne žele ‘oporbeni’ SNSD na bilo kojoj dužnosti u državnoj vlasti, dok HDZ BiH zagovara princip po kojem oni koji uvažavaju najveće povjerenje naroda trebaju biti njegovi predstavnici. Bez obzira kako će se riješiti pitanje izbora rukovodstva Doma, ostaje činjenica da promovirana parlamentarna većina na državnoj razini nema prevagu u srpskom klubu u Domu naroda. U praksi bi se to moglo pokazati kao problem već na prvim zasjedanjima, budući da tri izaslanika iz koalicije SNSD-DNS mogu u svakom trenutku blokirati rad gornjeg doma državnog Parlamenta.

Odluke vlasti

Što je možda i važnije, većina u srpskom klubu može svaki zakonski prijedlog i bilo koju drugu odluku nove vlasti poslati na Ustavni sud BiH i tako usporiti proces odlučivanja. Kako će ovo izgledati u praksi, tek će se vidjeti, ali upozorenja ove vrste treba shvatiti krajnje ozbiljno. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ne može dovesti u pitanje uspostavu izvršne vlasti. O Vijeću ministara se odlučuje u Zastupničkom domu i nova parlamentarna većina to može izglasati bez stranke Milorada Dodika. Međutim, sve buduće odluke nove vlasti morat će proći kroz gornji dom državnog Parlamenta. SNSD može blokirati odluke, a jedino što SDA i DF trenutačno imaju protiv toga je prijetnja sankcijama međunarodne zajednice zbog „protudaytonskog djelovanja“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?