Bivši šef diplomacije Hrvatske

Kovač: Dodik je pred zidom i nema kud, od proglašenja neovisnosti nema ništa

Miro Kovač
Zarko Basic/PIXSEL
11.01.2024.
u 08:14

“Nažalost, zna se da Dodik puca iz prazne puške. Nažalost za njega, sreća za BiH”, kazao je Kovač.

Bivši šef diplomacije Hrvatske Miro Kovač je u Pressingu na N1 govorio o aktualnim političkim prilikama osvrnuvši se na posljednje prijetnje i najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o secesiji ovog entiteta i proglašenju neovisnosti. Kovač je uvjeren da do toga neće doći jer postoje mehanizmi koji bi to sankcionirali.

“Intervencija bi uslijedila ako Dodik krene u proglašenje neovisnosti. Ako sve ostane na najavama i prijetnjama, ovo nije prva, u tom slučaju stvari dalje ovako funkcikniraju. On ima svoj sudski postupak zbog nepoštivanja Ustava i zakona, ali svijet se neće umiješati ako se bude poštivala politička neovisnost BiH i ovaj politički ustroj“, kazao je Kovač.

“To što Dodik radi nije odgovorna politika, ali ovo nije ni prvi put i kako mi se čini neće biti ni posljednji. Sjećam se njegovih izjava prije 10-15 godina. Čak je Lajčak jednom izdao priopćenje i rekao kako BiH ne može biti dezintegrirana. On stoji pred zidom i nema kud. Čak ni Vučić ne želi da to on napravi”, kazao je Kovač i potom pojasnio što bi se dogodilo u potencijalnom scenariju secesije.

“Zamislimo da Dodik krene u proces proglašenja neovisnosti. Postoji gospodin Schmidt, kojeg pozdravljam srdačno, on ima tzv. bonske ovlasti. Sada kako će postupiti, ja ne znam ali može sanckcionirati Dodika. Zatim, postoji nešto što se zove misija ALTHEA, EUFOR. Znamo da je Vijeće sigurnosti odobrilo produženje mandata EUFOR-a, oni imaju određene ovlasti i moraju osigurati sigurno okružje. Znači da postoje mehanizmi da se EU aktivira i tako nešto spriječi na način da se sačuva opstojnost BiH. To je naravno Hrvatskoj kao susjednoj državi obaveza, ali i vitalni nacionalni interes“, pojasnio je Kovač.

Na upit je li se Hrvatska zabrinula zbog svega što je viđeno iz Banja Luke, kaže ponovio je kako Hrvatska ima obvezu. 

"Prvo govorimo o nacionalnom interesu Hrvatske, Hrvatska je potpisala Dayton, ne smije ništa činiti protiv neovisnosti BiH i treće hrvatska je članica EU. Misija ALTHEA koja ima odobrenje Vijeća sigurnosti, ona funkcionira pod zapovjedništvom EU. Hrvatska pozicija je jasna”, kazao je Kovač.

Komentirajući što bi bilo da Dodik proglasi neovisnost, Kovač je bio oprezan kako koristi riječi, no smatra da bi uslijedio potez visokog predstavnika jer bi takav čin narušio Daytonski ustroj.

"Imamo međunarodnu zajednicu pristunu u BiH upravo da se to ne dogodi. Ne vjerujem da će se to dogoditi, Dodik nema partnera za to. Srbija ne smije priznati RS kao neovisnu državu. Rusija koja je glasala za misiju ALTHEA to ne bi učinila. Ne znam tko bi je priznao. Dodik je nervozan, pred zidom i nema kud. On u toj situaciji pribjegava tom najavljivanju i proglašenju neovisnosti od čega nema ništa. On za to nema odgovarajuće vojne snage“, poručio je.

“Nažalost, zna se da Dodik puca iz prazne puške. Nažalost za njega, sreća za BiH”, kazao je Kovač.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije