Predsjedateljica Vijeća ministara BiH

Krišto u Bruxellesu s Várhelyijem i Edtstadler o EU integracijama

Borjana Krišto
20.02.2024.
u 07:07

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastat će se danas u Bruxellesu s članovima Vijeća za opće poslove Europske unije (GAC). Domaćin sastanka je povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi i savezna ministrica Republike Austrije za Europsku uniju i ustavna pitanja Karolina Edtstadler. Predsjedateljica Krišto će nakon susreta s članovima GAC-a održati bilateralni susret s povjerenikom Várhelyijem.

Današnji razgovori nastavak su aktivnog angažmana predsjedateljice Krišto u procesu dobivanja podrške za prepoznavanje ostvarenog napretka Bosne i Hercegovine kada je riječ o ispunjavanju preostalih uvjeta za otvaranje pregovaračkog procesa. S obzirom na to da se u ožujku očekuje odluka u kontekstu BiH, ovakve aktivnosti ključne su za stvaranje ozračja u kojemu je potrebno uvidjeti povijesni značaj trenutka u kojemu se BiH nalazi i kojoj bi otvaranje pregovora značilo mnogo kada je riječ o stabilizaciji unutarnjih političkih prilika.

Za to vrijeme unutar BiH provode se aktivnosti koje za cilj imaju ispunjavanje preostalih uvjeta, odnosno donošenje nekoliko zakonskih rješenja koja su istaknuta kao preduvjet otvaranja pregovora. Nedavno je došlo i do ubrzanja aktivnosti u kontekstu ekonomskih beneficija EU puta, i to kroz djelovanje radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan. Krišto je nedavno i na 60. Münchenskoj konferenciji o sigurnosti ukazala na posvećenost Bosne i Hercegovine ostvarenju našeg ključnog vanjskopolitičkog cilja, punopravnom članstvu u Europskoj uniji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?