PRAKSA U BIH

Kupovina glasova će i na izborima 2014. biti veliki problem

izbori,glasanje
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
05.11.2013.
u 12:09

Činjenica je da do danas slučajevi kupovine glasova nisu sankcionirani od pravosudnih tijela

Iako je do održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo godinu dana, već je sada jasno da će im prethoditi žestoka stranačka kampanja, jer za mnoge stranke su upravo ti izbori “biti ili ne biti”. U takvoj situaciji raste strah od izbornih makinacija, prijevara, kupovine glasova, odnosno svih nepravilnosti kojima su se stranke, kandidati pa i članovi biračkih odbora služili i na ranijim izborima.

Kaznena djela

Propisi su tu vrlo jasni i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH ostavljaju mogućnost sankcioniranja članova biračkih odbora i političkih subjekata. Kada su u pitanju politički subjekti, osim izricanja novčane kazne SIP BiH može i poništiti ovjeru za sudjelovanje na izborima kandidata ili političkog subjekta. Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić kaže kako će to tijelo donositi odluke kao i do sada gdje god ima naznaka da je kršen Izborni zakon. - Pogotovo ako se radi o izbornoj prijevari, kupovini glasova. U okviru svojih ovlasti, naravno. Ako nešto prelazi u kategoriju kaznenog djela, mi smo dužno taj materijal uputiti nadležnom tužiteljstvu u dalju proceduru. Ono što je u našoj nadležnosti, gdje možemo ocijeniti da je došlo do kršenja Izbornog zakona, mi izričemo i sankcije. Na naše odluke „oštećena“ strana ima pravo žalbe Sudu BiH. Sud provjerava je li naša odluka sukladna zakonu i u najvećem broju slučajeva Sud BiH je potvrđivao naše odluke, što znači da smo ispravno donosili odluke o sankcioniranju stranaka, kandidata i članova biračkih odbora. Evo još uvijek provodimo procedure sankcioniranja zbog nekih neprimjerenih radnji koje su pokazale i kroz aljkavo evidentitanje rezultata. Kako druga tijela rade, nije moje da ocjenjujem, ali ja vjerujem u institucije vlasti koje trebaju kazniti sve one koji počine takvo kazneno djelo, kaže Mikić.

Zatvor za nepravilnosti

Međutim, činjenica je da do danas slučajevi kupovine glasova nisu sankcionirani od pravosudnih tijela, što može samo stimulativno djelovati na te stranke da ponovno pribjegnu takvim “metodama”. Po Kaznenom zakonu, kazne za osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za nepravilnosti vezane uz izbore su od šest mjeseci pa sve do pet godina zatvora. Za uskraćivanje biračkog prava prijeti novčana kazna, ili kazna zatvora do tri godine, a za povredu slobode odlučivanja birača, odnosno ako se silom, ozbiljnom prijetnjom ili podmićivanjem utječe na birača, slijedi novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?