UP Matica Mostar

Kvesić: Prošla godina bila je jedna od najtežih

21.02.2017.
u 09:00

Udruga pčelara Matica Mostar proteklog je vikenda održala redovitu izvještajnu skupštinu. Članove Udruge i goste je pozdravio predsjednik Boras Kvesić, a skupštinu je pozdravila i dekanica Agronomsko-prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Danijela Petrović, zaželjevši uspješan rad i nastavak izvrsne suradnje između Udruge i fakulteta. Nazočne je pozdravio i doc. dr. sc. Jozo Bagarić. Izvješće o radu podnio je Boras Kvesić, istaknuvši što se radilo pozitivno u udruzi, a to je prije svega edukacija i pomoć pčelarima u nabavi pčelarske opreme, stručna predavanja, posjeti sajmovima u zemlji i u okruženju, s posebnim osvrtom na II. dane hercegovačkog meda. Kvesić je izrazio zahvalnost Elektroprivredi HZ HB koja je bila sponzor te manifestacije. Na skupštini se raspravljalo o pravilniku, novčanim potporama Federalnog ministarstva poljoprivrede koje, kako ističu iz UP Matica, ponovno ne idu na ruku pčelarima, jer u pravilniku o pravu na novčane potpore imaju samo pravne osobe i obrti, tako da pčelari opet ostaju kratkih rukava.

Zaključci su upućeni i Savezu pčelara FBiH. - Prošla godina za pčelare je bila jedna od najtežih, a zima s niskim temperaturama stvorila je velike gubitke pčela koje tek trebamo izbrojiti. Potrebna nam je pomoć Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i Ministarstva poljoprivrede HNŽ. Ima naznaka da je po prvi put Ministarstvo poljoprivrede HNŽ odvojilo novčana sredstva za poljoprivredu, pa se nadamo da će i za pčelare biti nešto. Trenutačno smo aktivni u osnivanju Saveza udruga pčelara HNŽ, te ćemo kroz taj i federalni savez pokušati popraviti stanje za pčelare, istaknuo je Kvesić. Na kraju skupštine članovima Udruge uručene su nove članske iskaznice.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije