Doručkujete li ih?

Liječnica otkrila koje su žitarice najzdravije: Lijek su protiv visokog kolesterola

žitarice doriučak
Ilustracija
03.04.2024.
u 09:29

Zobena kaša je najbolja i najzdravija opcija. To je žitarica od cjelovitog zrna, što znači da su žitarice nerafinirane

Iako su vrlo popularne i ukusne, nisu sve žitarice baš tako hranjive i zdrave. Liječnica Deborah Lee otkrila je koje su žitarice najzdravije, a koje najnezdravije, prenosi Index.

Naime, zobena kaša je najbolja i najzdravija opcija. To je žitarica od cjelovitog zrna, što znači da su žitarice nerafinirane. Zob se smatra neprerađenom hranom koju bismo svi trebali jesti. Zob ima visok sadržaj proteina i vlakana, može smanjiti kolesterol i kontrolirati razinu šećera u krvi.

Zobenoj kaši možete dodati i svježe voće kojim povećavate unos antioksidansa, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanjem orašastih plodova osiguravate zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezij i više vlakana.

Kada je riječ o najgorim žitaricama doktorica Lee navela je na granolu s dodatkom čokolade. Najnezdravije opcije su pune šećera i masnoća te s visokim udjelom kalorija. Porcija od 50 grama granole s čokoladom sadrži 227 kalorija i 6.8 grama zasićenih masti. Prema doktoricu Lee, djeca i odrasli trebaju birati žitarice bez šećera, bogate vlaknima, koje sadrže nezasićene zdrave masti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije