MEĐUSOBNE OPTUŽBE

Lokalni izbori i spinovi iz oporbe glavna prijetnja vladama u ovoj godini

izbori u crnoj gori
STEVO VASILJEVIC/REUTERS
14.01.2024.
u 16:29

U općinama Centar i Novo Sarajevo “trojka” se doslovno raspala i već se mjesecima razmjenjuju međusobne optužbe za nerad, kriminal i korupciju

Koalicije na državnoj i federalnoj razini za sada se čine stabilnima unatoč brojnim izazovima i turbulencijama, osobito između SNSD-a i stranaka “trojke” na razini Bosne i Hercegovine. Slikovito kazano - napravi se korak naprijed pa se zastane i tako ciklično. No, ono što je važno, stvari se koliko-toliko pomiču naprijed te, što je još važnije, nema kretanja unatrag. A upravo je taj pogrešan smjer obilježio mandat prethodne vlasti.

Izbori, nesporazumi...
Hoće li se to usporeno, ali ipak kretanje u pravom smjeru nastaviti, ponajviše ovisi o samim akterima u vlasti iako ne treba isključiti ni utjecaj regionalnih i globalnih procesa na BiH. Za državnu vlast najvažnije je da nastavi ispunjavati uvjete na europskom putu te da ne dopusti da je neke populističke teme i spinovi iz oporbe uvuku u verbalne sukobe i medijski rat koji se brzo prenese i na institucije, odnosno njihovo funkcioniranje.

Hrvatska strana u vlasti od početka djeluje kao povezujući i stabilizirajući čimbenik i vjerojatno će tako biti i u predstojećem razdoblju. Posebno je tu važna uloga predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, koja vješto balansira između potreba i interesa države na njezinu europskom putu i parcijalnih nacionalnih i stranačkih interesa svih strana u vladajućoj koaliciji. Vidi se to i u vođenju samog Vijeća ministara, tempiranja sjednica i utvrđivanja dnevnog reda. Pohvale za takav način rada Krišto gotovo svakodnevno dobiva od međunarodnih partnera. Uz europski put i regionalnu suradnju, hrvatskoj strani najvažnije je konačno rješavanje pitanja izborne reforme. S druge strane, stranke “trojke” nisu baš u zavidnoj poziciji jer svaku njihovu gestu spremnosti na kompromis i dogovor s partnerima u vlasti oporbeni SDA i sateliti te stranke obasipaju medijskim spinovima o izdaji Bošnjaka i države BiH. Pod takvim medijskim i političkim pritiskom “trojka” često ulazi u konflikte s Miloradom Dodikom, čiji su verbalni ispadi odavno postali “normalni”. Situaciju dodatno komplicira sudski proces protiv Dodika koji elektrizira ozračje između Banje Luke i Sarajeva pa samim time prijeti i negativnim utjecajem na funkcioniranje vladajuće koalicije.

Kako će se provoditi reforme
Što se tiče Federacije BiH, entitetska Vlada djeluje vrlo stabilno, dok se parlamentarna većina pati iz sjednice u sjednicu. Sama činjenica da je rebalans entitetskog proračuna usvojen u pola tri ujutro dovoljno govori o prohodnosti odluka kroz Parlament Federacije BiH. Uz takvu parlamentarnu potporu Vladi Federacije nije baš lako i jednostavno provoditi reformsku politiku. Iako je već donijela nekoliko važnih zakonskih propisa i drugih odluka, ova godina bi zapravo trebala biti godina najvažnijih odluka u ovom mandatu federalne vlasti.

Premijer i članovi Vlade tvrde da će tako i biti, ali svi su svjesni da nisu oni jedini koji o tomu odlučuju. Naruši li se ozračje i povjerenje između partnera u vlasti, teško će biti i usvajati i provoditi reforme u bilo kojoj oblasti. Pitanje je i koliko će se turbulentni politički odnosi u pojedinim županijama, gradovima i općinama odraziti na stabilnost koalicije na entitetskoj i državnoj razini. Odnosi unutar “trojke” u Sarajevskoj županiji nikada nisu bili lošiji, a riječ je o političkom prostoru koji je svim strankama iz ove koalicije itekako bitan. U općinama Centar i Novo Sarajevo “trojka” se doslovno raspala i već se mjesecima razmjenjuju međusobne optužbe za nerad, kriminal i korupciju. Sličnih problema ima u još nekim gradovima i općinama, a sve bi moglo dodatno eskalirati u predizbornom razdoblju. Činjenica da se ove godine održavaju lokalni izbori nikako ne ide u prilog stabilnosti vlasti na svim razinama. Ne samo da se intenziviraju sukobi u pojedinim sredinama već i sama činjenica da je izborna godina utjecat će na spremnost pojedinih stranaka da donose riskantne, ali potrebne odluke na državnoj i federalnoj razini. Poglavito ako te odluke iziskuju kompromis i konsenzus, a većina ih je upravo takva.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije