RS

Manja proizvodnja šumskih sortimenata, prodaja povećana

03.08.2021.
u 10:29

U Republici Srpskoj u prvom polugodištu proizvedeno je 871.495 kubnih metara raznih šumskih sortimenata ili 7,9 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku Republike Sprske.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 299.481 kubni metar od četinarskog i 159.244 kubnih metara od lišćarskog drveta.

U prvom polugodišu proizvedeno je i 250.847 kubnih metara ogrevnog drveta lišćara, 91.448 kubih metara četinarskog drveta pogodnog za kemijsku preradu i celulozu.

U RS-u su u prvih šest mjeseci ove godine prodana 857.563 kubna metra raznih šumskih sortimenata, ili za dva posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Trupci su bili najzastupljeniji i u prodaji.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Gospodarskoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je za da je do povećanja obujma prodaje došlo usljed iskazane veće potražnje u ovom periodu.

Prema njegovim riječima, ostvareni obim proizvodnje nije zadovoljavajući jer se očekivalo u uslovima povećane potražnje da bude povećana i proizvodnja i da se ostvare rezultati najmanje na razini prošlogodišnjih, ali i bolji.

"U svibnju 2021. je proizvodnja bila manja u odnosu na prošlogodišnji svibanj, dok se situacija popravila u lipnju i ako se nastavi takav trend moguće je do kraja godine nadoknaditi ono što je bilo propušteno u prvom polugodištu“, naveo je Šinik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije