Stručnjaci otkrivaju

Med, đumbir, cink... Pomaže li uopće išta od toga kad 'ulovite' prehladu ili gripu

limun med đumbir
05.12.2023.
u 09:32

Stručnjaci priznaju da nema nikakve štete u usvajanju praksi koje bi vam mogle pomoći da se osjećate bolje kada ste bolesni, čak i ako na kraju daju samo placebo učinak.

Da, ponovno smo u onom dobro poznatom razdoblju godine kada se mučimo s dosadnim kašljem, začepljenim nosom, grloboljom, promuklošću...

Stručnjaci ističu kako je među najboljim mjerama opreza koje možemo poduzeti protiv gripe ili covida, koji naravno nije nestao - cijepljenje, no nažalost vrlo je malo toga što možemo napraviti po pitanju terapije lijekovima kad se radi o drugim respiratornim bolestima, osobito kad je već kasno, odnosno kad ih 'ulovimo', piše Tportal.hr.

Većinu uzrokuju virusi, pa ih ne možemo izliječiti antibioticima koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija.

Liječnici predlažu uobičajenu proceduru, mirovanje i čekanje da simptomi - koji za gripu mogu uključivati temperaturu, glavobolju, bolove u tijelu i začepljenost ili curenje nosa tri do pet dana - nestanu. Neki također mogu razviti kašalj ili upalu grla ili osjetiti umor, što može produljiti trajanje bolesti, rekao je dr. H. Keipp Talbot, izvanredni profesor medicine na Medicinskom centru Sveučilišta Vanderbilt.

Simptomi obične prehlade i npr. gripe nevjerojatno su slični, zbog čega su mnogi skloni 'sve zimske bolesti nazvati gripom', rekao je dr. Talbot. Ali simptomi prehlade općenito se sporije razvijaju, blaži su od onih koje biste osjetili s gripom i malo je vjerojatno da će rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima. Osobe koje su pak dobile covid također imaju respiratorne simptome pa je testiranje najbolji način za saznate koji virus najvjerojatnije imate.

Generacijama su bezbrojni kućni lijekovi - šalice toplog čaja ili pileće juhe i žlice ljekovitog bilja - pomagali prilikom prehlade... Znanstvenici su godinama provodili istraživanja pokušavajući otkriti koliko su neki od tih lijekova učinkoviti, koliko ih često treba koristiti i koje formulacije najbolje djeluju. Ali studije su često male ili ne pokazuju veliku učinkovitost.

'Postoji izreka da ako liječite prehladu, ona će proći za sedam dana, a ako je ostavite na miru, proći će za tjedan dana', rekla je za NY Times dr. Aviva Romm, liječnica specijalizirana za integrativnu medicinu.

Ipak, stručnjaci priznaju da nema nikakve štete u usvajanju praksi koje bi vam mogle pomoći da se osjećate bolje kada ste bolesni, čak i ako na kraju daju samo placebo učinak.

No ako su vaši simptomi ozbiljni, ako imate poteškoća s disanjem ili ako ne vidite nikakvo poboljšanje nakon više od tjedan dana, svakako posjetite liječnika.

'Ponekad nemamo dokaza za mnoge uobičajene tradicionalne prakse jer njihovo proučavanje nema veliku ekonomsku vrijednost, ali s druge strane imamo dovoljno dokaza tijekom svih tih godina koje potvrđuju njihovu sigurnost', rekla je dr. Romm.

Evo što znamo i što ne znamo o nekim od najpopularnijih lijekova koji barem obećavaju malo olakšanja:

Jačanje imunološkog sustava: vitamin C, bazga i cink

Postoje neki dokazi koji sugeriraju da određeni vitamini i sastojci u kućnim lijekovima - poput vitamina C, bazge i cinka - mogu, u najmanju ruku, stimulirati imunološki sustav i malo skratiti trajanje simptoma.

Ideja da vitamin C može pomoći kod prehlade nije nova; popularizirao ju je dobitnik Nobelove nagrade Linus Pauling 1970-ih, što je pokrenulo porast potražnje za njime. Od tada su znanstvenici povezani s industrijom dodataka prehrani sugerirali da vitamin C pomaže u podržavanju raznih funkcija, poput sposobnosti imunoloških stanica da pronađu infekciju i bore se protiv nje.

Još uvijek se raspravlja o učinkovitosti hranjivih tvari. Kao prvo, tijelo nije u stanju pohraniti visoke doze vitamina C, poput onih koje se nalaze u dodacima prehrani, a sav višak vitamina C obično se izlučuje urinom. Neka klinička ispitivanja su otkrila da bi vrijeme uzimanja dodataka vitamina C moglo biti presudno za njegovu učinkovitost: sveobuhvatna meta-analiza ispitivanja vitamina C objavljena 2013., naprimjer, sugerira da redovito uzimanje dodataka, čak i prije nego što počnete osjećati bolest, može skratiti trajanje prehlade za koji dan. Ali uzimanje vitamina C nakon što ste već razvili simptome ne pokazuje dosljedne prednosti.

U nekim je studijama bazga, čest sastojak sirupa za prehladu i gripu, osobito onih namijenjenih maloj djeci, skratila trajanje simptoma ako se uzimala prije ili neposredno na početku bolesti. Ali to je vrlo ograničena količina podataka, rekla je dr. Romm. Bobice bazge sadrže snažne antioksidante i kemikalije poznate kao antocijanini, za koje je u laboratorijskim pokusima dokazano da pomažu funkcioniranju imunološkog sustava.

Slično tome, istraživanje o cinku sugerira da uzimanje sirupa i pastila koje sadrže element u tragovima svaka tri do četiri sata može skratiti trajanje prehlade ili gripe za dan ili dva, potencijalno sprječavanjem razmnožavanja virusa. Druge analize su zaključile da nema dovoljno dokaza koji bi tvrdili da je išta bolji od placeba.

Osim toga, cink ima nekoliko nuspojava. Neki koji su koristili sprejeve za nos s cinkom doživjeli su trajni gubitak mirisa. Oni koji ga uzimaju kao tablete npr. mogu kasnije osjetiti metalni okus u ustima. 'Zaista je važno napomenuti da biste trebali uzimati cink uz obrok jer u protivnom možete osjećati mučninu', rekla je dr. Romm, prenosi Tportal.hr.

Ublažavanje upale grla: čajevi, juha, đumbir i kurkuma

Grlobolja je često prirodna posljedica upale koja nastaje kada se imunološki sustav bori protiv virusa koji se smjestio u gornjim dišnim putevima. Otok i bol mogu otežati gutanje hrane i zadržavanje vode. Ovo na kraju čini grlo još sušim, a kašalj može dodatno pogoršati stvari. Stoga je iznimno bitno voditi računa o hidrataciji grla i to ispijanjem obične vode i toplih čajeva, a juha zasigurno pomaže da se osjećamo bolje.

U mnogim krajevima svijeta đumbir je jedna od prvih namirnica za kojom mnogi posežu kad se suoče s upaljenim grlom. Često se potopi u kipuću vodu s drugim biljkama za pripremu umirujućih čajeva ili se pak može dodati u pileću juhu. Nekoliko je studija, naime, otkrilo da đumbir može imati protuupalna svojstva koja pomažu pri ublažavanju upaljenog grla.

Korijen kurkume, biljke iz porodice đumbira koja je podrijetlom iz jugoistočne Azije i dugo se koristi u ajurvedskoj medicinskoj praksi u Indiji, također može smanjiti upalu. No teško je znanstveno dokazati njegove učinke jer se glavni spoj u korijenu, kurkumin, ne apsorbira lako u tijelu, a dodaci kurkumina mogu se uvelike razlikovati po sastavu. Konzumiranje kurkume u hrani ili njezino miješanje s namirnicama koje sadržavaju masti, poput ulja za kuhanje ili toplog mlijeka, može doista pomoći kako bismo apsorbirali više dobrobiti kurkumina. Dodavanje crnog papra također može pomoći u njegovoj apsorpciji, rekla je dr. Romm.

'Đumbir i kurkuma zajedno su stvarno jako dobra i učinkovita kombinacija', rekla je dr. Romm, dodajući da i sama, kada ima problema s upaljenim grlom, skuha i pije čaj od đumbira i kurkume.

Smirivanje kašlja: slana voda i med

Ako bol u grlu prati kašalj, grgljanje slane vode može biti od pomoći. Pomiješajte oko pola čajne žličice soli u punoj čaši tople vode i mućkajte u ustima i stražnjem dijelu grla nekoliko sekundi prije nego što ispljunete. Bilo koja vrsta soli koju imate kod kuće može djelovati.

Liječnici često preporučuju grgljanje slanom vodom kao način za ublažavanje bolova u ustima ili stražnjem dijelu grla i poboljšanje cjelokupnog oralnog zdravlja. Grgljanje pomaže u otpuštanju guste sluzi i također može ukloniti bakterije, viruse i alergene iz grla. Korištenje otopine soli pruža olakšanje i može pomoći kad se borimo s upornim kašljem.

Dodavanje meda u otopinu za grgljanje, ili u bilo koji čaj ili topli napitak, može imati sličan umirujući učinak. Med djeluje umirujuće, odnosno smiruje nadraženo tkivo tako što ga oblaže.

U svim dijelovima svijeta ljudi prave svoje varijante umirujućeg napitka od meda. Neka istraživanja pokazuju da doista uspješno djeluje na smanjenje učestalosti kašlja. Zapravo, jedna studija na djeci između jedne i pet godina otkrila je da je uzimanje dvije žličice meda prije spavanja bilo jednako učinkovito u smanjenju noćnog kašlja i poboljšanju kvalitete sna kao i lijek dekstrometorfan, koji se nalazi u uobičajenim sirupima protiv kašlja koji se kupuju bez recepta. Međutim treba naglasiti i da se med ne smije davati djeci mlađoj od godinu dana zbog rizika od rijetke vrste trovanja hranom poznatog kao botulizam dojenčadi.

Ublažavanje začepljenosti: neti posuda, inhaliranje i ovlaživač zraka

Održavanje nazalnih prolaza hidratiziranim još je jedan jednostavan i siguran lijek koji može pomoći djeci i odraslima da si malo olakšaju respiratorne tegobe. To možete postići i korištenjem ovlaživača zraka u sobi, ispiranjem nosa toplom slanom vodom ili uz pomoć vodene pare inhaliranjem.

Korištenje neti posude i ispiranja nosa može se pratiti tisućama godina unatrag, do ajurvedske medicine. Slično kao i grgljanje slanom vodom, ispiranje nosa može pomoći u uklanjanju virusa i sluzi iz tijela, istovremeno smanjujući otečenost koja može uzrokovati začepljenost. Jedna studija, objavljena 2019., pokazala je da ovaj proces može pomoći u skraćivanju trajanja bolesti, kao i u smanjenju potencijalnog prijenosa klica na druge.

Pripazite da koristite samo destiliranu, sterilnu ili prokuhanu vodu za ispiranje, jer voda iz slavine može sadržavati male količine bakterija i protozoa koje nose rizik od drugih infekcija. Alternativno, možete isprobati nazalne slane sprejeve iz ljekarne za vrlo sličan učinak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije