Ministar sigurnosti BH

Mektić: Dodik će odgovarati za kriminal

dragan mektic
12.12.2015.
u 17:35

Ministar sigurnosti BH odlučno je na stajalištu kako nikakve prijetnje neće spriječiti djelovanje državnih pravosudnih i policijskih tijela.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je u subotu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da neće biti nikakvih pregovora o tome trebaju li policija i pravosuđe u BiH raditi svoj posao a istodobno je najavio kako će se Dodik uskoro suočiti s rezultatima istraga o kriminalu i korupciji.

U intervjuu za Radio-televiziju Bijeljina (BNTV) koja je bliska Mektićevoj Srpskoj demokartskoj stranci (SDS) ministar sigurnosti BiH je odlučno odbacio poziv kojega je Dodik uputio u petak da se pregovara o načinu na koji će ubuduće Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) djelovati na teritoriju RS.

Dodik je to izjavio nakon što su vlada i parlament RS u četvrtak donijeli odluke o prekidu suradnje sa SIPA-om te Sudom i Tužiteljstvom BiH zbog akcije u kojoj je tog dana u potrazi za dokazima o ratnim zločinima pretresena lokalna policijska postaja u Bosanskom Novom.

"Ne dolazi u obzir", odgovorio je Mektić na Dodikov poziv istaknuvši kako će policija i pravosuđe nastaviti raditi svoj posao sukladno zakonu.

"Ako bih pristao na razgovor onda bih izravno priznao da ne postoje procedure i da smo mi nešto radili bez znanja MUP-a Republike Srpske i na svoju ruku a to jednostavno nije istina", kazao je Mektić. Dodika je optužio za fabriciranje cijelog slučaja jer je policija RS na vrijeme informirana o akciji koja se priprema te je zatražena i njihova suradnja.

Vlada RS najavila je kako će entitetska policija ubuduće silom spriječiti svaki pokušaj SIPA-e da uđe u sjedišta nekog od tijela vlasti na njezinu teritoriju a sam Dodik je kazao kako je u četvrtak malo nedostajalo da dođe do oružanog sukoba između pripadnika SIPA-e i policije RS.

Ministar sigurnosti BH odlučno je na stajalištu kako nikakve prijetnje neće spriječiti djelovanje državnih pravosudnih i policijskih tijela.

"Da vidim tko će spriječiti da se tamo gdje postoji dokaz o počinjenom kriminalu nekoga zaštiti od odgovornosti", kazao je Mektić. Iako je slučaj iz Bosanskog Novog bio povezan s ratnim zločinima Mektić tvrdi kako to u cijeloj priči uopće nije bitno jer Dodik strahuje od istraga povezanih s "pljačkom".

"Dodik je stvorio situaciju u kojoj se planira zaštititi od nekih sljedećih procesa koji će vrlo brzo doći i pokazati ogromni kriminal. Radi se o kriminalnim pljačkaškim aferama gdje je putem banaka, raznih privatizacija i pranja novca stotine i stotine milijuna ukradeno. To ćemo dokazati vrlo brzo", najavio je ministar sigurnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?