Kočenje vrata

Opasni virus meningitis epidemica u ZH županiji

'meningitis.1'
Foto: ''
28.10.2014.
u 09:16

Opasnost kod ovog virusa je što izvor zaraze mogu biti zdrave osobe

Čak osamnaest osoba iz BiH je tijekom rujna oboljelo od jedne od tri vrste meningitisa koje su prisutne u ovoj zemlji. Zabrinjavajuća je činjenica da je najveći broj oboljelih. prema epidemiološkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zabilježen u HNŽ-u. Naime, u ovoj županiji je liječničku pomoć zbog virusnog meningitisa potražilo čak 11 osoba.

Veći broj oboljelih

Zbog istog oboljenja pomoć su potražile i tri osobe u ZHŽ-u te jedna osoba u Zeničko-dobojskoj županiji. Kada je u pitanju ukupan broj oboljelih od ove vrste meningitisa, on je u rujnu ove godine dvostruko veći nego u istom mjesecu prošle godine kada je registrirano svega sedam oboljelih. Zanimljivo je spomenuti i kako je u prvih devet mjeseci od virusnog meningitisa u Federaciji BiH oboljelo 35 osoba, dok je u dvanaest mjeseci prošle godine oboljelo 27 osoba. Od bakterijskog meningitisa je u prošlom mjesecu oboljela jedna osoba, i to u Zeničko-dobojskoj županiji.

Meningitis epidemica

Zabrinjavajuća je činjenica i da su u rujnu dvije osobe oboljele od meningitis epidemice (zarazno kočenje vrata). Jedna osoba u Zapadnohercegovačkoj županiji i jedna u Srednjobosanskoj županiji, piše Vecernji.ba. Zarazno kočenje vrata je teška zarazna bolest koja se javlja u vidu pojedinačnih oboljenja ili manjih epidemija. Njegov uzročnik je mikrob oblika koke, meningokok, koji često živi u nosno-ždrijelnoj sluzokoži zdravih osoba (kliconoša). Utvrđeno je da obično uzročnik zaraznog kočenja vrata prethodno izazove zapaljenje nosno-ždrijelne sluzokože sa znacima sličnim znacima prehlade, pa odatle ide u pravcu moždanih opni u lubanji i duž kralježnog kanala, izazivajući zarazno kočenje vrata. Kad je u pitanju ova bolest, treba znati da je nosno-ždrijelna sluzokoža izvor zaraze i, zatim, da izvor zaraze mogu biti i potpuno zdrave osobe. Znaci zaraznog kočenja vrata pojavljuju se naglo: visoka temperatura, drhtavica, povraćanje, jaka glavobolja i nesvjestica. Kod djece početak bolesti ima ponekad izgled angine, prehlade, trbušno-crijevnog poremećaja, epileptičnog napada itd.

Oboljeli vrlo brzo dobije izgled teškog bolesnika. Bolesnike oboljele od zaraznog kočenja vrata treba obvezno odvesti u bolnicu na liječenje.

“Na taj način izdvojit ćemo bolesnika i smanjiti mogućnost za širenje zaraze i ostvarit ćemo najbolje uvjete za uspješno liječenje”, navode liječnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije